Două primării din judeţ alături de Instituţia Prefectului sunt în proces din cauza unor materiale de construcţii ce trebuiau folosite pentru construirea caselor sinistraţilor. Acţiunea a fost formulată de Primăria Şendriceni împotriva Primăriei Dorohoi, care a chemat în instanţă şi Prefectura judeţului.
Totul a pornit de la un control al Camerei de Conturi la primăria Şendriceni. Auditorii au constat că unitatea administrativ teritorială a cumpărat 4 tone de fier vechi ce au fost utilizate pentru construcţia a o parte din cele 22 de case executate pentru sinistraţii din urma inundaţiilor din 2010. Auditorii au invocat faptul că din ajutoare şi din achiziţii publice au fost făcute stocurile de materiale de construcţii pentru toate casele destinate acestui scop şi în consecinţă primăria trebuie să recupereze sumele.
Primarul comunei Şendriceni, Petrică Nistor, susţine că el a făcut o solicitare pentru fier vechi la Primăria Dorohoi, unde erau depozitate materiale, însă i s-a transmis că stocul a fost lichidat şi în consencinţă a achiziţionat materialele pentru a finaliza locuinţele. ” Fierul a ajuns la aproape 13000 de lei, însă trebuia să îl cumpăr pentru că venea sezonul rece şi oamenii nu aveau unde să stea. Am întrebat la Dorohoi şi mi s-a spus că nu mai este”, a afirmat Petrică Nistor.
De celalată parte, reprezentanţii Primăriei Dorohoi ar fi depus la dosar un document prin care au predat fier vechi către Prefectura Botoşani, instituţie care a fost citată în dosar.
Dipariţia materialelor de construcţie de la Primăria Dorohoi a fost şi obiectul unui dosar penal în care erau cercetaţi trei angajaţi ai instituţiei pentru dispariţia a 24 de tone de armătură de fier, 1.000 de metri cubi de cherestea, 3.000 de metri cubi de nisip, 12.500 de metri cubi de cărămidă sau cinci tone de var. După doi ani de anchete, prejudiciul de 9 milioane de lei nu a fost recuperat şi cei trei angajaţi au fost scoşi de sub urmărire penală.