Pedofilul criminal Ioan Lazar va sta 30 de ani dupa gratii

Considerat principalul suspect in dosarul privind disparitia lui Marian Iordache, baietelul de doi ani din Hanesti rapit si ucis in septembrie 2006, Ion Lazar, de 41 de ani, din Saveni, concubinul mamei copilului, a fost condamnat de instanta la 30 de ani de inchisoare. Sentinta, dispusa marti dupa-amiaza, este cea mai dura aplicata de magistratii botosaneni in 2007 si vine la un an de cand geneticienii Institutului National de Criminalistica au precizat ca Ion Lazar este autorul abominabilei crime. Cercetat pentru doua infractiuni, inculpatul a fost condamnat la 15 ani pentru lipsire de libertate si 25 de ani pentru omor. a??S-a aplicat pedeapsa cea mai grea, respectiv 25 de ani de inchisoare, la care s-a adaugat un spor de cinci ani", a declarat Liliana Chiabac, ofiter de relatii publice in cadrul Tribunalului Botosani. La aceasta pedeapsa s-a adaugat si interzicerea drepturilor de a alege si de a fi ales in functii publice timp de 10 ani. Instanta l-a mai obligat pe Ion Lazar si la plata unor daune morale catre parte vatamata Roxana Iordache in suma de 200.000 lei si la plata unor cheltuieli judiciare, de 12.500 lei. Decizia nu e definitiva.
Trimis in judecata la sfarsitul lui martie, Ion Lazar a incercat pe tot parcurul procesului sa-si dovedeasca nevinovatia, insa probele administrate au fost zdrobitoare. "A fost unul din cele mai dificile cazuri, pentru ca la inceput nu am avut nicio informatie. Ce ne-a ajutat cel mai mult au fost probele stiintifice cu ajutorul carora am reusit sa probam acuzatiile", a spus Aurel Simion, procurorul care a coordonat cercetarile.

Crima din gelozie

Crima, spun anchetatorii, ar fi avut la origine gelozia, Marian Iordache fiind rapit de barbat, care incerca sa se razbune pe concubina care intentiona sa-l paraseasca. Omorul, sustin anchetatorii, a avut loc la subsolul blocului in care locuia suspectul, cel mai probabil in seara rapirii, copilasul fiind ucis prin asfixie. Din acel moment, cadavrul a stat intr-un loc racoros – subsol, fantana sau frigider a?" pana in jur de 9 sau 10 octombrie. Atunci se presupune ca trupul a fost pus in sac si abandonat intr-o fantana de la marginea Saveniului. Modul in care au evoluat evenimentele evidentiaza, insa, o minte diabolica. Criminalul si-a calculat aproape fiecare pas si a facut tot posibilul pentru a sterge urmele. A smuls mainile si picioarele pentru ca micutul sa nu poata fi identificat dupa amprente, i-a taiat organele sexuale, i-a scos ochii, dupa care a aruncat cadavrul la distanta de locul crimei. Proba care l-a incriminat cel mai mult a fost reprezentata de manusile din cauciuc folosite la mutilarea cadavrului. Gasite in subsolul blocului in care locuia suspectul, acestea au fost trimise la o expertiza bio-criminalistica, medicii legisti evidentiind pe ele ADN-ul lui Lazar si al micutului. Pe baza acestora a fost stabilit locul crimei. In plus, in subsolul blocului unde locuia barbatul au fost gasite hainele copilasului. Dosarul crimei cuprinde patru volume de peste 800 de pagini. Cazul constituie o premiera pentru Botosani, magistratii condamnand o persoana pentru omor, desi cauza mortii nu a fost stabilita cu exactitate.
In timpul investigatiilor pentru elucidarea disparitiei copilasului, politistii au mai aflat si ca barbatul ar fi avut o "aventura" cu o adolescenta de 13 ani. Trimis in judecata sub acuzatia de intretinere de raporturi sexuale cu o minora, acesta a fost condamnat la patru ani de inchisoare. In procesul in care a fost acuzat de omor deosebit de grav, Ion Lazar si-a sustinut tot timpul nevinovatia si chiar a stat aproape doua luni in greva foamei in timp ce era arestat