Aproape 80 de conducatori auto din judetul Botosani, carora le este retinut permisul si le-a fost suspendat dreptul de a conduce pe drumurile publice din diferite motive, se afla intr-o situatie mai putin obisnuita. Acestia sunt pacaliti chiar de reprezentantii Ministerului Internelor si Reformei Administrative, care, de la aparitia noului Cod Rutier, au intocmit gresit procesele-verbale de constatare a contraventiei. Acest lucru a fost descoperit de un avocat, membru al Baroului Suceava, care a si castigat un proces la Bacau.
Spre exemplu, daca un sofer depaseste cu 50 de kilometri pe ora viteza admisa, permisul auto este retinut de agentul rutier chiar in strada si soferul se alege cu trei sanctiuni, respectiv sase puncte de penalizare, o amenda de pana la 740 de lei si i se suspenda dreptul de a mai conduce pentru 90 de zile. Problema observata, insa, de avocati e ca nu se scrie acest lucru in procesul-verbal, deoarece din acesta lipseste chiar rubrica "Suspendarea dreptului de a conduce ", existand doar rubrica de "Retinere a permisului auto ". Mai exact soferii nu vad in document scris ca li s-a suspendat dreptul de a conduce, ci li se transmite acest lucru verbal. Politistii recunosc ca legea ar putea fi imbunatatita, spun ca de cele mai multe ori nu exista probleme cu astfel de contraventii. aIn orice situatie, insa, cand i se retine permisul, soferul primeste o dovada inlocuitoare pe un anumit numar de zile sau fara drept de circulatie, dupa cum sunt reglementarile in vigoare. Apoi primeste prin posta decizia de suspendare a dreptului de a conduce ", a precizat Ovidiu Pintilei, ofiter in cadrul Serviciului Politiei Rutiere. Specialistii spun, insa, ca, potrivit legislatiei, constatarea contraventiei se face direct de politistul rutier prin procesul verbal completat. Lipsa acestei rubrici speciale in procesele verbale, poate fi invocata in instanta. Acest aspect in opinia specialistilor este considerat a fi un viciu de procedura, iar invocat in fata magistratilor poate duce la anularea masurii aplicate. Mai mult, Gheorghe Ifrim, avocat in cadrul Baroului Botosani, spune ca in conditiile in care o instanta din Bacau a dat castig de cauza contestatorului intr-o astfel de cauza, aceasta sentinta poate fi invocata in fata oricarei instante din tara.
Insa, mai aberant este alt aspect. Conducatorii auto care vor sa conteste "Suspendarea dreptului de a conduce", practic nu au ce contesta. Procesul-verbal este unicul document prin care se poate lua aceasta masura si tot singurul act pe care il are soferul in mana cand se adreseaza instantei. Daca nu s-a luat masura in scris e ca si cum nu s-a luat deloc.
Amenzi nule din cauza formularelor
O parte din avocatii botosaneni sustin ca au castigat procese privind contestarea unor masuri aplicate de agentii de politie si cu privire la formularere completate. Astfel, in cazul aplicarii unor sanctiuni constatate prin intermediul unor aparate de tip radar, politistul trebuie sa completeze un formular special. In acest tip de formular sunt specificate in rubrici speciale tipul aparatului si verificarea metrologica. Daca nu a fost aplicata prin intemediul unui astfel de document, sanctiunea este nula. "Am invocat acest viciu de procedura in fata instantei si am avut castig de cauza" a declarat Marius Timpau, avocat