Din cauza unor interese economice, cardiacii botosaneni au ramas fara unul din cele mai utilizate medicamente, nitroglicerina. Acesta este antidotul esential A®n durerile cauzate de angina pectorala, pacientul resimtindu-i efectul A®n primul minut de la administrare. Lipsa din farmaciile botosanene a nitroglicerinei, a sulfatului de magneziu fiole, fosfobion fiole si a altor medicamente extrem de populare, de mai bine de trei saptamani, i-a adus pe bolnavi A®n pragul disperarii. Pana A®n prezent, A®n Sectia cardiologie nu s-a prezentat niciun pacient a carui stare s-a agravat din cauza lipsei nitroglicerinei, bolnavii mai avand rezerve. "Mi s-a intamplat chiar sa-i aud pe unii pacienti discutand intre ei si bucurandu-se ca ar mai fi un stoc pe la o farmacie pe la tara. Din pacate inlocuitorii nu par sa aiba acelasi efect si e vorba si de ideile preconcepute ale unor pacienti, care au ramas cu ideea ca doar medicamentul pe care il iau de atatia ani ii ajuta", a precizat Doru Culicianu, vicepresedinte al Colegiului Medicilor. Medicii dau neputiinciosi din umeri, oferindu-le celor suferinzi alternativa folosirii altor medicamente. "Exista nitromint tablete, A®nsa acestea nu intra A®n actiune asa de repede ca glicerina. Nitromintul A®si face efectul A®n cateva minute, A®n timp ce nitroglicerina actiona dupa primele secunde de la administrare. O alta varianta este nitromintul spray care se administreaza sub limba, iar efectul are o durata mai scurta de instalare", a precizat Rodica Bontas, medic cardiolog.
Un flacon cu nitromint costa, insa, 10 lei, A®n timp ce un spray nitromint, 14 lei, adica de 10 ori mai mult decat nitroglicerina. Paradoxul il constituie faptul ca acum medicamentele din aceeasi categorie au un pret subventionat dupa un medicament care nu mai exista pe piata. "Casa deconteaza un pret de referinta la substanta activa. Daca sunt 10 medicamente, fiecare are un pret diferit, insa noi ne raportam la cel mai ieftin. Probabil ca, de la anul, pretul de referinta va fi modificat, daca acest medicament nu va mai aparea pe piata", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al Casei Asigurarilor de Sanatate.
Nici distonocalm nu se gaseste A®n farmacii, dar acesta este A®nlocuit cu succes de calmogen, foarte accesibil populatiei. Problematica este si lipsa digoxinului, tonic cardiac, necesar bolnavilor cu insuficienta cardiaca si fibrilatii atriale. Farmacistii nu stiu care sunt cauzele intreruperii distributiei acestor medicamente si nici nu au primit nicio explicatie din partea furnizorilor