Discuțiile membrilor comisiei pentru Agricultură din Parlament din care fac parte si cei doi deputati care au initiat ideea ca o sedinta sa aiba loc la Botosani, Verginel Gireada si Liviu Soptica, au tinut mai bine 4 ore. In acest timp membrii comisiei au luat pulsul problemelor pe care fermierii botosaneni le intampina si eventualele propuneri pe care le-au adus acestia.Sefii judetului, presedintele CJ Botosani, Florin Turcanu si prefectul Costica Macaleti au luat cuvantul la inceputul sedintei dupa care au lasat lucrarile sa continue in absenta lor. Florin Turcanu le-a transmis bucuria pe care o simte ca aceasta sedinte are loc la Botosani si a punctat pe necesitatea dezvoltarii satului romanesc. ” Este binevenită această întâlnire şi cred că dv. comisia, dacă aţi hotărât să faceţi prima şedinţă a comisiei în judeţul Botoşani şi am înţeles că veţi mai avea şi în alte judeţe dar este o onoare pentru noi ca prima şedinţă de lucru în teritoriu să fie la Botoşani. Vreau să vă spun că judeţul Botoşani în proporţie de 63% are populaţie care trăieşte în zona rurală, preocuparea lor este agricolă şi cred că judeţul Botoşani poate fi pilonul de dezvoltare al satului românesc, al agriculturii, zootehniei, apiculturii sau legumiculturii. Cred că România are nevoie de dezvoltare şi încă satul românesc şi această zonă agricolă poate aduce un plus valoare”. In sala s-a aflat si fratele sau, Mihai Turcanu, consilierul premierului, fostul sef ANSVA.
De departe, cele mai multe probleme, probabil legat si de faptul ca pe ordinea de zi, exista propunerea legislativa privind Legea apiculturii, au fost ridicate de cei doi reprezentanti ai Asociatiei Crescatorilor de Albine si respectiv Federatiei Apicultorii. Acestia au sustinut necesitatea apariției unei legi pentru apicultură iar unul din amendamentele depuse de ei este acordarea unei subvenții care să se acorde pe familie de albine. Totodată, aceștia au ridicat o problemă foarte mare cu care se confruntă apicultorii respectiv vremea nefavorabilă marcată prin ploi care au distrus recolta.
Pe de alta parte Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș, a ridicat problema zonelor favorizate lucru cu care au fost de acord și membrii comisiei. „Nu se poate ca intr-o comuna in care 6 sate se incadreaza in zona defavorizata si unul nu, toata comuna sa nu poata fi declarata defavorizata, trebuie sa reparam. Hai sa mergem pe fiecare sat in parte sa definima zona defavorizata si nu de la comuna”, a spus Dolha Nechita, deputat in comisie. In ciuda prolemelor multiple lansate in cadrul sedintei, directorul adjunct ARDP, Nicolae Popa a declarat ca exista din partea organizatiilor, federatiilor, asociatiilor o reticenta in a-si formula scriptic propunerile pentru a putea fi luate in considerare. „Am cerut de la toate sindicatele, federatiile, asociatiile sa vina cu propuneri dar nu vine sa dea scris ca sa avem material de lucru”, a spus Nicolae Popa.