Reprezentanţii Consiliului Judeţean, respectiv ai Spitalului Judeţean, vor să stopeze plecarea cadrelor medicale la muncă în străinătate prin metoda concediilor fără plată. Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele CJ, susţine că nu mai puţin de 100 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean figurează în concedii fără plată de la unu până la cinci ani, posturile acestora fiind blocate în toată această perioadă.
„O problemă la spital, şi trebuie să o semnalez, este faptul că mulţi oameni sunt în concediu fără plată. Acolo este o practică care se cifrează la peste 100 de salariaţi care ţin nişte posturi ocupate şi ne face să avem probleme cu cei din zona de sănătate. Mulţi şi-au luat concedii fără plată, şi-au luat un an, doi, cinci şi au plecat în străinătate. Concediul fără plată este un drept al salariatului, dar în nişte condiţii bine justificate, ori practica de la spital este de a se lucra în străinătate, se ia concedii fără plată, iar după un an mai trimiţi un fax şi ceri prelungirea cu un an de zile„, a spus Sorescu.
Reprezentanţii CJ au cerut conducerii spitalului stoparea acestei practici. Ei au în vedere ca concediul fără plată să fie dat numai pe o perioadă de un an şi nu mai mult. Cei care nu vor justifica şederea prelungită, riscă desfacerea contractului de muncă.
„Am cerut o situaţie foarte exactă a numărului de persoane care sunt în fără plată. Mai mult de un an de zile nu se discută. Lucrurile astea se vor stopa, astfel încât cei care sunt în concedii fără plată şi nu justifică faptul că stau în concediu fără plată li se vor încheia contractul de muncă, să putem rezolva problema personalului. Paradoxul este altul: la Spitalul de Psihiatrie pe hârtie aveau personal, iar la faţa locului constaţi că din 13 oameni trei sau patru sunt în concedii fără plată„, a mai spus vicepreşedintele CJ.