Biblioteca Județeană Mihai Eminescu a găzduit, joi, premierea celei de-a 15 ediții a concursului de creație literară și artă plastică Nicoară. Lucrările înscrise la concursul de creație literară organizat de Fundația Nicoară au fost evaluate de un juriu compus din poeta Maria Baciu, scriitorul și profesorul Dumitru Țiganiuc și scriitorul Gelu Dorian. Concursul este structurat pe două secțiuni, Proză și Poezie și se adresează atât elevilor de gimnaziu, cât și celor de Liceu.
Participarea la concurs s-a făcut pe categorii de vârstă, clasele V-VIII și respectiv clasele IX-XII. La categoria Liceu, secțiunea de Poezie a fost câștigată de tânărul Vlad Galer, singurul participant la toate edițiile concursului și deținătorul mareului premiu la ediția din acest an. Vlad a fost elev la Colegiul Mihai Eminescu și din toamnă va părăsi țara pentru a studia în străinătate. El a fost admis la 4 din cele 5 facultăți la care a aplicat, optând pentru Manchester.
La secțiunea Proza, la clasele 9-12, nu a câștigat niciun elev din Botoșani. Categoria Gimnaziu, secțiunea Poezie a fost câștigată de Andra Andronic din clasa a VI-a de la Școala Gimnazială Elena Rareș, iar secțiunea Proză, la clasele V-VIII de trei elevi, respectiv Andra Ceică din clasa a VIII-a de la Darabani, de Crina Bidașcă din clasa a VI-a de la Școala nr. 7 din Botoșani și Vlad Ciobotcă de la Școala nr. 6 de la Colegiul A.T Laurian.
Poeta Maria Baciu a ținut să le spună tinerilor participanți că a constatat în urma deliberării lucrărilor că se citește tot mai puțin. „Mulți s-au depărtat de ceea ce înseamnă epic, scriu jurnalistic mai mult în sensul că se cunoaște lipsa lecturii. Concursul este foarte bun, nu are niciun fel de violență asupra participanților, ei vin din voie aici și noi alegem exact ce este mai bun. Trebuie să fiți onorați dacă ați fost aleși și este păcat să nu munciți în continuare. Munca aceasta presupune efort foarte mare și încredere foarte multă”, a spus Maria Baciu.
Profesorul Dumitru Țiganiuc a subliniat la rândul lui nevoia lecturii în rândul tinerilor de azi. „La vîrsta la care dvs scrieți, nu putem spune că sunteți poeți filozofi pentru că trebuie să dureze serios pentru a filozofa corect, trebuie să aveți o anumită vârstă, lectură filozofică și culturală, dar aș vrea să spun că citibd aceste poezii, unele chiar mi-au atras atenția asupra unor idei, sugestii. Și din ce au scris ei, mi-am notat o idee, o poetă, Munteanu Laura Andreea spunea într-o poezie că ceea ce e original, nu-i neapărat și bun și e ceva extraordinar de interesant”.
Din Botoșani au mai câștigat premii, la categoria Liceu, secțiunea Poezie Ana Maria Gîbu din Dorohoi-premiul II, Maria Stoleru de la Colegiul Mihai Eminescu, cu locul III. De altfel, versurile ei au fost citite în ziua premierii de către profesorul Dumitru Țiganiuc. „Bunica, noaptea, croșetează sufletul meu gol/Pulovere de stele calde și umede/Și mă scapă de răceală, de gripă și de speranțe. / Bunicul, ziua strînge în pleoape, toată lumina dimineții și mi le servește la micul dejun crezând că sunt bomboane./Dar bunica nu știe că bunicul dispare odată cu luna/ Bunicul nu știe că bunica dispare odată cu rugăciunea de seară/ Se privesc zâmbind, stînd de o parte și de alta a lumii/ Bunica croșetînd infinitul/ Bunicul, reparînd ușa spre Necunoscut”.
La categoria Gimnaziu, la secțiunea Proză premii au mai primit Lavinia Rotariu cu locul III, Geanina Axinte, cu locul II ambele de la Scoala Darabani, iar la seciunea Poezie Cristina Ailoaie de la Scoala Elena Rares cu premiul II.
Bravo Vlad! Cred ca este cel mai inteligent individ pe care l-am intalnit! Pacat ca se risipeste…