Botosaneanul Daniel Ciobbanu poate fi considerat ca fiind unul dintre cei mai cunoscuti romani din Asia. Si asta pentru ca de cinci ani este cel mai apreciat model din orientul indepartat. Mai putin cunoscut in tara, botosaneanul a fost imaginea Sony si Nokia si totodata a prezentat in Asia produsele firmelor Armani, D&G, Pierre Cardin, Lacoste, Cavalli, Elle, Nike si Adidas. Ultimii ani, Daniel i-a petrecut calatorind si escaladand cele mai inalte piscuri din lume, alpinismul fiind una dintre pasiunile sale. Daniel Ciobbanu a acordat un interviu ziarului „Evenimente de Botosani” in care dezvaluie secretul succesului sau.
Cum ai ajuns sa faci modelling? Cand a fost prima experienta?
Intrarea in lumea modellingului, initial am crezut ca a fost o intamplare insa ulterior am inteles ca nimic nu este intamplator in viata. Prima experienta a fost in cadrul Festivalului International de moda de la Iasi in anul 1999.
Care a fost persoana determinanta in cariera ta?
Cu siguranta a fost mama, daca ne referim la inceputurile carierei. Si-a vazut visul implinit prin fiul ei si acesta este un mod sublim de a-ti realiza visele neimplinite ale tineretii. Sa iubesti atat de mult o persoana incat sa ajungi sa traiesti prin ea… e dragostea de mama pe care noi barbatii traim cu speranta ca o vom putea intelege candva.
Cum a fost primul contact cu strainatatea?
A fost o experienta dura in care am inteles ca premiile obtinute si aparitiile din presa nu au facut altceva decat sa construiasca un ego puternic, pe de o parte, iar antrenamentele din sala de fitness un corp solid in exterior, pe de alta parte. Ulterior, ambele s-au dovedit nocive spiritului si templului in care acesta salasluieste. Ego-ul iti construieste propria-ti inchisoare iar un trup bine lucrat in sala de forta e precum un palat construit pe un teren mlastinos cu o temelie facuta din chirpici.
In ultimii ani ai lucrat foarte mult in Asia. Cum a fost aceasta experienta?
Cand aud Asia ma rascoleste un sentiment deosebit, aparte, precum atunci cand ascult vocea parintilor la revederea dupa o lunga calatorie prin lume. Acolo e locul unde am redescoperit copilul din mine si am gasit raspuns la toate intrebarile personale legate de viata si sensul ei. Am trait in aproape toate tarile din Orientul Indepartat, mai putin Bangladesh, Mongolia si Coreea de Nord. Am strans amintiri care sper sa fascineze intr-o buna zi inimile copiilor, precum cele scrise de unicul Ion Creanga doar ca la o scara ceva mai larga…
Cum ai fost privit in strainatate tinand cont ca vii din Romania?
Am fost privit cu „ochi buni” dar si ascultat atunci cand in liniste ne-am intersectat sufletele prin portitele lor ce la unii sclipesc mai mult iar la altii e nevoie de prezenta altuia sau de o fapta buna pentru a reaparea acea sclipire si totodata lumina.
Se castiga atat de bine din modelling, asa cum se spune?
Se spun multe si se scriu si mai multe pentru a aduce senzationalul si a vinde o publicatie… O persoana materiala castiga prin prisma banilor, un parinte castiga prin prisma rezultatelor pe care le obtin copiii lor la scoala, un batran castiga inimile nepoteilor prin dragostea ce le-o poarta si vorba dulce. Eu unul am reusit sa castig pacea sufleteasca, sa traiesc sentimentul dragostei si sa-mi pastrez sanatatea atat cat mi-a fost cu putinta. In concluzie, am castigat mai mult decat ma asteptam si mai mult decat se spune…
Care a fost cea mai tare experienta de pana acum?
Cea mai frumoasa experienta a fost cea traita de fiecare data cand am reusit sa-mi implinesc rand pe rand visele si ulterior sa le impartasesc si sa le retraiesc alaturi de cei dragi.
Alpinismul este una din pasiunile tale. Ce performante ai in palmares?
Alpinismul este una din pasiunile mele, la fel ca si scufundarile, parasutismul sau… simplele alergari. Am realizat dupa ani buni de practica faptul ca in toate aceste activitati reusesc sa intru intr-o stare profunda de meditatie in care mintea se goleste de ganduri si se regaseste in toate elementele respectivului prezent. Am cucerit, ca in final sa ma cucereasca, trei varfuri si toate pe continentul asiatic: Mt. Fuji – 3.776 metri (Japonia), Mt. Kinabalu – 4.095 metri (Malaezia) si Imja Tse – 6.189 metri (Nepal). Au mai fost si cateva experiente prin Alpii de Sud din Noua Zeelanda, Africa de Sud si tinutul Patagoniei dar am decis sa ma opresc doar la cele trei pentru ca am auzit ca tot ce este sub 3.600 m nu intra in categoria „muntilor” din punctul de vedere a unor semeni mai cu experienta in domeniu desi la scoala am invatat ca orice ridicatura a scoartei peste 800 m este considerata munte.
Te-ai gandit sa te stabilesti unde in strainatate? Daca da, unde?
De ani buni am ajuns sa ma simt „acasa” indiferent unde m-am aflat pe glob. Atat timp cat parintii imi sunt in viata cu siguranta drumurile mele se vor intersecta mereu cu orasul natal dar nu pot spune ca ar exista o tara anume in care mi-as dori sa ancorez. Eu sper ca viata mea sa fie de asa natura incat radacinile mele sa se dezvolte pe plan spiritual si mai putin in cel material, in sensul inradacinarii intr-un anume loc. Cand traiesti in aceeasi locatie apare sentimentul atasamentului foarte puternic atat de locatie cat si de oameni si obiceiuri, iar daca destinul te va trimite altundeva va aparea cu siguranta si suferinta. In situatia in care esti mereu pe drumuri si urmezi o viata mai mult axata pe spiritualitate vei ajunge sa vezi inclusiv moartea ca pe o noua calatorie catre implinirea vechilor dorinte pe drumul catre imortalitate.
Ce sanse are un tanar din Romania sa intre in lumea modellingului?
Am demonstrat ca indiferent cat de mica ar fi tara si oraselul in care te-ai nascut sansele sunt aceleasi pentru toti indiferent de domeniul in care profesezi. Atat timp cat ai vointa, determinare si rabdare, astfel incat sa nu-ti pierzi speranta, cu siguranta vei reusi.
Sursa: Evenimente de Botosani