Campania “Let’s Do It, Romania!” nu va ocoli județul Botoșani nici în acest an. Situat anul trecut pe prima poziție ca număr de voluntari și saci cu deșeuri colectați la finalul zilei, declarată zi de curățenie națională, Botoșaniul are o misiune extrem de grea: menținerea pe același loc I, dar cu un număr mai mare de voluntari implicați.
“Strângerea gunoaielor nu este scopul în sine al campaniei de față ci schimbarea unei mentalități a omului de rând, de atitudine față de mediul în care trăiește, față de oameni, față responsabilitățile și obligațiile pe care le ai ca cetățean. Avem drepturi, dar în mod clar trebuie să știm și să respectăm și în cazul nostru, vorbim de respectul pentru natură. De aceea, considerăm că atâta vreme cât numărul voluntarilor implicați în Campania “Let’s Do It, Romania!” va crește, avem speranță”, a declarat Paul Vieru, coordonatorul campaniei “Let’s Do It, Romania!”.
Anul acesta, ziua de curățenie națională va avea loc pe data de 28 septembrie când sunt așteptați să se alăture echipei locale botoșăneni de toate vârstele care doresc să facă parte din cea mai mare campanie de responsabilizare socială la nivel central. Așadar, botoșănenii- tineri, copii și chiar persoane mai în vârstă- sunt așteptați să se înscrie pe site http://www.letsdoitromania.ro!
Și tot în contextul campaniei amintită, adresăm o provocare tuturor cadrelor didactice și elevilor din Botoșani, respectiv proiectul “Școala mea Verde” coordonat de echipa “Let`s Do It, Romania!”, cel mai mare proiect de implicare socială din România. Proiectul are ca scop responsabilizarea unităților de învățământ față de mediu și renovarea școlilor folosind materiale ecologice. Pentru a desemna școlile care vor beneficia de reamenajare/renovare, echipa “Let`s Do It, Romania!” va organiza o competiție la care sunt invitate școlile dornice să se implice în proiect. Școlile înscrise în competiție vor derula acțiuni de educare ecologică în comunitatea locală, în vederea colectării selective a unei cantități cât mai mare de deșeuri. Proiectul se adresează cadrelor didactice care predau la clasele I-XII, care studiază în unități de învățământ a căror clădire necesită consolidare. De asemenea, “Școala mea Verde” își propune să încurajeze comportamentul responsabil față de mediu și nu doar în rândul copiilor, ci și al profesorilor și al părinților.
Marele premiu al proiectului îl constituie renovarea unei unitati de invatamant. În cadrul etapei de jurizare, partenerii pot decide susținerea mai multor unități de învățământ. Proiectul se va desfasura în doua etape distincte, respectiv:
Etapa I:
A. Inscrierea școlilor (8-17 mai). In această perioadă școlile dornice trebuie să realizeze un mic dosar de înscriere, conform Regulamentului disponibil pe site-ul www.letsdoitromania.ro/scoalameaverde
B. Activitățile pentru concurs (15 mai-3 iunie)
În cadrul acestei etape, vor fi organizate sesiuni de educare ecologică în rândul elevilor și membrilor comunității, dar și o acțiune de colectare selectivă a deșeurilor
C. Evaluarea și anuntarea câștigătorilor (5-11 iunie).
Etapa a II-a: Reabilitarea unitatilor castigatoare
De asemenea, o unitate de învățământ va beneficia de mobilier și dotări pentru un laborator de informatică.
Toate școlile eligibile sunt invitate să viziteze site-ul http://www.letsdoitromania.ro/scoalameaverde pentru a vizualiza modalitate de înscriere și regulamentul oficial al concursului.