Deputatul PSD Tamara Ciofu a primit un răspuns favorabil din partea ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, cu privire la interpelarea sa pentru extinderea unităților de asistență medico-socială în mediul rural. Ministerul Sănătății și celelalte instituții publice responsabile se vor implica și vor colabora pentru susținerea demersurilor inițiate de reprezentanta PSD Botoșani în vederea rezolvării nevoilor medicale și sociale ale populației, în funcție de caracteristicile și specificul fiecărei localități.
„Extinderea rețelei de unități de asistență medico-sociale se realizează la inițiativa autorităților publice locale, în funcție de fondurile bugetare alocate, iar Ministerul Sănătății împreună cu celelalte instituții implicate (MMFPSPV și MFP) se va implica și va colabora pentru susținerea acestor demersuri în vederea rezolvării nevoilor medicale și sociale ale populației, în funcție de caracteristicile și specificul fiecărei localități”, se arată în răspunsul ministrului Sănătății la interpelarea deputatului PSD.
Pentru finanțarea înființării unor astfel unități medico-sociale, Ministerul Sănătății a introdus un punct în Strategia în domeniul sănătății, la capitolul infrastructură sanitară, pentru alocarea fondurilor structurale europene ce vor fi disponibile în domeniul sănătății, în noul exercițiu financiar al Uniunii Europene 2014-2020.
„Strategia în domeniul sănătății, în conformitate cu recomandările FMI și cele ale Băncii Mondiale, formulate în cadrul Raportului de analiză funcțională a sistemului de sănătate, are ca obiective asigurarea unei finanțării adecvate a sistemului de sănătate, incluzând în același timp și necesarul de cheltuieli și costurile aferente impactului procesului de îmbătrânire a populației, inclusiv pentru servicii medico-sociale specifice populației vârstnice”, se precizează în răspunsul Ministerului Sănătății.
Deputatul PSD, Tamara Ciofu a depus la sfârșitul lunii februarie a.c. la Camera Deputaților o interpelare prin care a solicitat Ministerului Sănătății ca în următorul exercițiu bugetar din anul 2014, să ia în calcul extinderea rețelei de unități de asistență medico-socială în mediul rural, în special în localitățile cu un număr mare de persoane în vârstă care au nevoie de sprijin pentru asigurarea îngrijirii personale și a tratamentului medical.
Sursa: comunicat presa