Avalansa de avorturi dupa vacanta de vara

Dornice sa traiasca vara la maxim, adolescentele sau chiar pustoaice de 12-14 ani uita, deseori, ca trebuie sa-si ia si masuri de protectie. Astfel, la finalul vacantei de vara, ginecologii se confrunta cu o avalansa de tinere care vor sa faca chiuretaje. Acest fapt e recunoscut chiar de medici, care spun ca in anotimpul cald nu au prea mult de lucru in salile pentru chiuretaje. "Experienta din ultimii ani arata o crestere a numarului de solicitari pentru intreruperi in perioada august-septembrie. Una din cauze este chiar vacanta, unele fete merg la tara la bunici, unde au aventuri, altele pleaca cu iubitii la munte sau la mare si uita de protectie", a precizat un medic ginecolog din cadrul unui cabinet privat botosanean.
Medicii spun ca, de cele mai multe ori, tinerele le cedeaza usor celor care le declara ca le iubesc si ca, luate de val, uitind si de pilula de a doua zi, de prezervativ sau de orice alta metoda. Majoritatea clientelor sint minore, insa medicii au si paciente de 30 de ani, unele maritate, care fie nu-si doresc inca un copil, fie nu vor ca sotii sau iubitii sa afle despre o posibila infidelitate. "Nu inteleg de ce, acum cind exista atitea metode contraceptive, fetele nu se protejeaza sa nu ramina gravide mai ales la virste fragede. Totusi, numarul intreruperilor scade de la an la an, semn ca politica de informare a Autoritatii de Sanatate incepe sa dea roade", a spus Dumitrita Mihailovici, medic-sef in cadrul Compartimentului de protectie a mamei si copilului de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP).
Datele oficiale arata ca, in acest an, aproape 1.500 de botosanence au ales sa faca intrerupere de sarcina. Pentru ca medicii nu executa astfel de procedee in week-end-uri si nici in sarbatorile religioase, un calcul simplu arata ca aproape 12-15 femei apeleaza zilnic la o astfel de masura. Reprezentantii ASP recunosc ca cifrele pot fi mai mari, intrucit nu au date concrete de la cele opt cabinete private de obstetrica si ginecologie din judet. "Aceste date se cereau intr-un timp, insa acum nu mai exista nici o solicitare de la Ministerul Sanatatii pentru evidenta la cabinetele particulare", a mai precizat Dumitrita Mihailovici. Astfel, numarul total al intreruperilor ar putea ajunge in primele sase luni la peste 2.000 de cazuri