Miliarde aruncate pe vaccinari fictive

Un control efectuat de Curtea de Conturi la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a scos la iveala o serie de abateri grave pe linia managementului financiar-contabil. Potrivit unor informatii neoficiale, ar fi vorba de o gaura in gestiune de peste sase miliarde de lei vechi (n.r. – circa 200.000 de euro), bani care au fost platiti in intervalul 2006 -2007 catre medicul veterinar Constantin Pinzariu, pentru administrarea unor vaccinuri sau tratamente la pasari si animale. Inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca banii au fost virati in decursul mai multor luni, pe baza unor ordine de plata, fara sa existe documente justificative. Curios este ca fisele de deconturi, pe baza carora se faceau platile, erau avizate atit de seful Serviciului de sanatate animale, directorul economic, seful serviciului de control financiar si, in ultima faza, de directorul general DSVSA. Intrucit Curtea de Conturi este o institutie care verifica modul de formare, administrare si de intrebuintare a resurselor financiare, inspectorii au incheiat o nota de control care urmeaza sa fie inaintata atit conducerii DSVSA cit si instantei in vederea stabilirii persoanei raspunzatoare si recuperarii prejudiciului. Avind in vedere ca faptele sesizate imbraca forma unei infractiuni de neglijenta in serviciu, reprezentantii Curtii de Conturi vor inainta o sesizare penala si catre Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani. Contactat de reporterii cortidianului "Monitorul", directorul Curtii de Conturi Botosani, Neculai Lupu, a refuzat sa faca orice fel de comentarii sustinind ca raportul intocmit in urma controlului nu face obiectul informatiilor publice.
Conducerea DSVSA a sustinut ca va dezbate problemele sesizate la finele acestei saptamini, in cadrul unei sedinte a consiliului de conducere. "Nu stim cum s-au strecurat aceste erori si cine se face vinovat de situatia ivita. Este drept ca in calitatea mea de director general sint ordonator principal de credite, dar de partea financiara raspunde directorul economic. In mod normal, fisele de deconturi trebuie verificate de cei din cadrul serviciului de contabilitate, de directorul economic si de cei de la Controlul financiar", a spus Vladimir Rizac, directorul DSVSA. Aflat la mijloc, medicul veterinar Constantin Pinzariu a refuzat sa comenteze raportul Curtii de Conturi sustinid ca este internat la spital in Iasi. Potrivit procedurilor, daca neregulile imbraca forma unor fapte penale, Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani va solicita Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie initierea unei anchete. Ieri insa, procurorii nu primisera nici o sesizare in aceste sens.

Activitatea directiei, criticata de prefect

Controlul Curtii de Conturi survine la citeva luni dupa ce activitatea conducerii DSVSA a fost criticata de prefectul judetului, Cristian Roman. Reprezentantul Guvernului in teritoriu s-a aratat nemultumit de un contract incheiat intre DSVSA si o firma particulara pentru prevenirea gripei aviare, dar si de activitatea inspectorilor institutiei care nu ar fi verificat in mod corespunzator procesatorii de lapte si carne si ar fi acordat preferential licente de functionare