Compania naţională de apă din Israel, Mekorot, s-a arătat interesată să investească în modernizarea reţelelor de apă din judeţul Botoşani. O delegaţie din Israel s-a aflat, miercuri, la Botoşani, pentru a purta discuţii pe această temă cu conducerea Consiliului Judeţean. Proiectul ar putea fi derulat în cadrul unui parteneriat public privat între compania israeliană şi Consiliul Judeţean Botoşani.
„Compania este dispusă să intre într-un parteneriat public privat pe ceea ce înseamnă apă la nivelul judeţului Botoşani. De exemplu, aducţiunea de apă de la Darabani la Botoşani. Dânşii au toată tehnologia, experienţă mare, şi atunci sunt interesaţi să se implice, dar pe proiecte POS 2, pentru că pe POS 1 avem deja proiect în derulare. Ei vin cu fonduri, cu tot ce înseamnă tehnologie, fac investiţii, după care obţin un termen de concesiune, în aşa fel încât să-şi recupereze investiţia şi să aibă şi un eventual câştig”, a declarat Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele CJ.
Sa vedeti atunci ce tarife la metrul cup de apa . Ce profit face Petromul dar sa vedeti ce profin or sa faca evreii . ca astia-s mai evrei ca austriecii . Pai cam atit ne-a mai ramas de privatizat . Apa, pamintul, cerul si sufletele noastre .
Sigur, discutiile de principiu – sau pentru testarea intentiilor – sunt necesare, insa in faza a doua vom vedea ca lucrurile nu stau chiar asa cum le prezinta domnul Sorescu. A mai fost o incercare prin anii 2000 pentru aductiunea de apa de la Stefanesti la Botosani si nu s-a ales nimic pentru ca evreii doresc sa impuna conditii greu de suportat. Unde ai vazut dumneata evreu sa nu cistige din orice si mai ales din fiecare banut investit?
In al doilea rind, cred ca este o prostie sa se aduca apa de la Darabani la Botosani pentru ca apa din Prut din zona Darabaniului contine foarte mult oxid de fier si alte substante, ceea ce inseamna cheltuileli mari cu purificarea ei.2. Terenul este destul de accidentgat si transportul apei inseamna energie electrica, nu gluma! 3. A doua varianta de alimentare a Botosaniului si a unei zone importante din judet o reprezinta conducta Stefanesti – Botosani, pe un traseu deja identificat. Ma intreb, unde-i strategia CJ care sa contina cel putin doua elemente: a. analiza cost/beneficiu si b. calitatea apei obtinute si estimarea nr. de abonati.