Sute de elevi se lasa de scoala

Potrivit datelor centralizate in baza situatiilor transmise de unitatile de invatamint, 214 elevi botosaneni se afla in situatia de abandon scolar. Aceasta categorie este formata din 35 de elevi ai invatamintului primar, 113 gimnazisti, 59 elevi de la scolile de arte si meserii (SAM) si sapte liceeni. Dat fiind ca elevii care provin din familii cu situatii materiale precare sint ajutati sa urmeze scoala, prin programele de acordare a suplimentului nutritional, rechizitelor sau a banilor de liceu, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) nu exclude posibilitatea ca multi dintre elevii care au abandonat scoala sa nu o fi facut din ratiuni financiare, ci pentru ca au plecat cu parintii in strainatate. De regula, cei care abandoneaza scoala nu anunta si motivele acestei hotariri. Celor care au incheiat conturile cu scoala li se alatura 135 de elevi care s-au retras de la scoala si alti 176 colegi de-ai lor plecati in strainatate. Datele prezentate ieri in cadrul conferintei de presa sustinute de conducerea ISJ mai evidentiaza faptul ca 90 de elevi au fost eliminati, intre trei si cinci zile din scoala, iar alti 107 au fost exmatriculati in general din cauza absentelor. Acestia din urma au posibilitatea sa revina la scoala in anul scolar 2007-2008. 1.066 de elevi au nota scazuta la purtare sub 7,00. In cazul a 905 elevi masura a fost luata ca urmare a numarului mare de absente acumulate pe parcursul semestrului. Chiulul pare a fi sport judetean, din aceasta cauza sute de elevi pierzind si ajutorul guvernamental de 1,8 milioane de lei vechi acordat in cadrul pogramului "Bani de liceu".
500 de elevi au situatia scolara neincheiata, aceasta urmind a fi clarificata dupa perioada de sustinere a corigentelor. Si categoria elevilor care vor repeta un an scolar este bine reprezentata prin 293 elevi la invatamintul primar, 623 elevi de gimnaziu, 122 de liceeni si 256 elevi de la SAM. Acestia au fost declarati repetenti deoarece sint corigenti la trei sau mai multe obiecte.
Cei mai constiinciosi se dovedesc a fi elevii din invatamintul primar, dovada fiind procentul de promovabilitate de 97,42%. Cadrele didactice sustin ca se constata ca parintii care au copii in clasele I-IV manifesta un interes mai mare fata de parcursul scolar al copiilor, legatura cu scoala fiind mai strinsa. La gimnaziu procentul de promovabilitate este de 86,46%, in timp ce la liceu acesta este de 92,03%. La SAM-uri procentul de promovabilitate este de 84,45%. Horia Negrescu a mentionat ca aceste procente se vor imbunatati, dupa sustinerea corigentelor.
Actul trecut in invatamintul de stat din Botosani au fost inscrisi 63.000 de elevi