Agenţa Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Mihai Mălaimare, fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului.
Potrivit ANI, fostul deputat de Botoşani în perioada 2000- 2008 s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 decembrie 2008- 11 ianuarie 2013, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de membru titular în cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat), cât şi funcţia de Manager, respectiv director al Teatrului „Masca”, București (funcție de conducere specifică instituţiilor publice), încălcând, astfel, dispoziţiile art. 12, alin. (5) din Legea nr. 504/2002 – Legea Audiovizualului, art. 84, alin. (1), lit. c) și art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, „funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu (…) funcția de (…) director. Funcţia de secretar de stat (…) sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate (…)”, iar, potrivit dispozițiilor art. 12, alin. (5) din Legea nr. 504/11.07.2002 – Legea Audiovizualului, „Membrii Consiliului care, în momentul numirii, se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (2) – (4) au la dispoziție un termen de cel mult 3 luni pentru renunțarea la calitatea sau la acțiunile respective, perioadă în care nu au drept de vot în Cadrul Consiliului”.
Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.
În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.
Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.