Circa 40 de mesteri populari si tineri participa in aceste zile la Targul Martisorlului organizat de Centrul de Creatie pe pietonalul Unirii.
Deschiderea evenimentului s-a facut in prezenta viceprimarului municipiului Botosani, Viorel Iliuta, alaturi de care s-au aflat directorul Centrului de Creatie Ion Ilie, referentul etnolog Margareta Mihalache si directorul Directiei pentru cultura Danutu Hutu.
Anul acesta, spre deosebire de anii trecuti, organizatorii au permis si participarea tinerilor pasionati de handmade. „La targ participa mesteri populari care realizeaza martisoare traditionale dar si tineri cu martisoare executate cu tehnici moderne, gen handamade sau quilling”, a declarat Margareta Mihalache, referent etnolog.
Printre mesterii prezenti cu martisoare se afla si Sonia Iacinschi care expune obiecte executate din lut polimeric si lut cernit. Pentru realizara martisoarelor din lut polimeric este necesara incalzirea lutului la o temperatura la 100 – 250 de grade, dupa cum ne-a povestit chiar mestera populara.
Papusile executate de mesterul botosanean, Maria Silion atrag privirile oricarui copil. De altfel aceasta ne-a declarat ca cea mai mare vanzare o are tot din randul celor mai mici vizitatori. „Copiii sunt cei care cumpara mai mult pentru ca ei duc martisoare la scoala. E o pasiune care presupune multa migala dar ne place. Am lucrat la Serconf si acum fac croitorie acasa. E mai simplu sa cos o fusta pentru care iau 200 lei decat sa fac martisoare, dar e placut cand vezi ce iese la final” , a spua mesterul popular, Maria Silion.
Margareta Mihalache, referent etnolog la Centrul de Creatie Botosani ne-a declarat ca cei mai multi mesteri prezenti la targ sunt din Botosani, dar sunt si din Iasi, Suceava, Harghita, Mures.
Foarte bine reprezentata este la acest targ si Societatea culturala Expo-art condusa de Liviu Soptelea.Botosanenii pot vizita targu pana vineri inclusiv, expozitia fiind una cu vanzare, iar martisoarele sunt diverse, de la simplu snur cu alb si rosu pana la papusi, figuri reprezentand diferite obiecte populare sau din natura ori diferite personaje din povesti.
Inclusiv tablouri pot fi cumparate pentru a fi oferite cadou cu ocazia zilei de 1 martie.