Arătat cu degetul în scandalul fraudei cu carne de cal, abatorul Doly-Com din România a dat asigurări marţi că a respectat normele europene, respingând orice responsabilitate în lungul lanţ alimentar care a adus carnea de cal din România aici până în farfuriile britanicilor, scrie AFP, într-o relatare de la faţa locului.
Abatorul, situat la intrarea în comuna Roma, judeţul Botoşani, este dotat cu echipamente de ultimă generaţie, importate din Germania şi Danemarca. În interior, temperatura se află sub control strict, la fel şi regulile de igienă impuse vizitatorilor şi celor 300 de angajaţi.
Îngrijorat de consecinţele acestui scandal asupra reputaţiei firmei, care exportă în vreo zece ţări, printre care Olanda, Polonia, Franţa, Suedia, patronul deplânge „o încercare de a arunca vina asupra României”.
„L-am întrebat pe intermediarul cipriot dacă este implicat şi el mi-a dat asigurări că a vândut tot sub eticheta de carne de cal. Acum şi ei fac obiectul unui control şi vor trebui să dea explicaţii”, afirmă Căzăcuţ.
Descoperirea, săptămâna trecută, de carne de cal în lasagna de vită a provocat un scandal uriaş în Marea Britanie, şi a dus la retragerea unor produse în Franţa şi Suedia.
Carnea în cauză, de origine română, potrivit autorităţilor franceze, ar fi ajuns la furnizorul francez Spanghero de la un intermediar cipriot, care la rândul lui ar fi preluat-o de la un comerciant olandez. De la Spanghero, carnea de cal ar fi mers la procesatorul francez Comigel, de la care au cumpărat alimente congelate Findus şi alţi distribuitori.
Anchetele desfăşurate până acum nu au permis să se determine în ce ţară s-a produs etichetarea frauduloasă a cărnii de cal drept carne de vită, mai scumpă.
Producătorul francez a arătat cu degetul spre două abatoare din România, însă Bucureştiul a dat asigurări luni că în ţară nu a fost comisă nicio neregulă, şi a respins statutul de „suspect de serviciu”.
Înfiinţată acum 15 ani şi având o cifră de afaceri de 35 milioane de euro în 2012, societatea Doly-Com a oprit totuşi sacrificarea cailor după izbucnirea scandalului.
Carnea de cal reprezintă 5% din total exporturilor Doly-Com, adică 80 tone/lună.
„Le-am cerut tuturor clienţilor noştri să întreprindă teste ADN ale cărnii şi vom face publice rezultatele”, pentru a „înlătura toate suspiciunile”, mai explică patronul.
Caii sacrificaţi în abator sunt achiziţionaţi din zonă, mai ales de la particulari. „Sunt cai ce nu mai pot fi folosiţi la muncile agricole”, precizează Iulian Căzăcuţ.
Majoritatea importatorilor îşi fac propriile verificări la faţa locului în ce priveşte igiena şi calitatea cărnii, iar adesea prima livrare către un nou partener este pusă în carantină pe perioada efectuării testelor.
Căzăcuţ mai precizează că nu a exportat niciodată carne tocată, şi aruncă îndoiala asupra procesatorului. „Rămân întrebări: cum se face oare că o mare companie care procesează mii de tone de carne nu a fost capabilă să facă diferenţe între carne şi vită?”, remarcă el.
După deschiderea anchetei de către Ministerul român al Agriculturii, autorităţile sanitar-veterinare au verificat toate documentele societăţii, inclusiv pe cele care atestă că destinatarul a primit într-adevăr ceea ce a comandat, afirmă Căzăcuţ.
Deşi ancheta ministerului a scos din cauză numele societăţii sale, patronul Doly-Com se teme că o parte dintre clienţi vor fi reticenţi să îi mai cumpere marfa.
„Este un şoc, ca un tsunami ce vine după un seism. Sper însă că, pe termen lung, acest caz va fi un semnal de alarmă pentru toată Europa, pentru ca aceia care nu respectă regulile să fie pedepsiţi”, mai spune Iulian Căzăcuţ.
doly com, da DOAMNE sa ai dreptate altfel nu te vad bine deloc!