Chiriaşii Locativa, constrânşi să-şi plătească dările printr-un nou regulament de organizare şi funcţionare propus de Executivul Primăriei. Potrivit regulamentului, Locativa poate să iniţieze demersurile necesare pentru rezilierea contractului şi evacuarea chiriaşilor, la 60 de zile din momentul în care nu se plătesc utilităţile către toţi furnizorii de servicii, datoriile pentru spaţiile comune la asociaţiile de proprietari, şi respectiv chiria la Locativa. De asemenea, în contractul pe care Locativa îl va încheia cu un chiriaş vor fi incluse şi prevederi suplimentare, respectiv să-şi plăteasscă chiria în termen, dar şi dările către furnizori, precum şi penalităţile de întârziere.
„Locativa va fi mandatată să colaboreze cu asociaţiile de proprietari şi să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat până acum: locuinţe nelocuite, subînchiriate, care înregistrează debite mari, nu numai la Locativa, ci şi la furnizorii de utilităţi, cu penalităţile şi majorările corespunzătoare. Umblăm şi modificăm cu aceste prevederi la Rgulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului public de administrare a fond ului locativ, şi practic modificăm Hotărârea de CL din 2005 şi contractul de delegare de gestiune„, a precizat Viorel Iliuţă.
Datoriile pe care unii chiriaşi le au la întreţinere depăşesc în unele cazuri şi 40.000 lei, adică 400 milioane lei vechi.
Clauze mai aspre în contract vor fi prevăzute şi în cazul chiriaşilor ANL, care au, la rândul lor, datorii la utilităţi. Proiectul cu noul regulament va fi supus dezbaterii în şedinţa de Consiliu Local din 29 ianuarie.