Sindicatele din învăţământ au înaintat Ministerului Educaţiei un memoriu prin care au solicitat modificarea Legii educaţiei naţionale. Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Iuliana Nacu, a declarat că această lege, care a modificat structura nivelurilor de învăţământ, a dus la bulversarea sistemului. Sindicaliştii din învăţământ îi cer noului ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, să nu se modifice structura învăţământului gimnazial şi liceal, grupa pregătitoare să rămână la grădiniţa, iar clasa IX-a să rămână la liceu, nu la gimnaziu.
Sindicaliştii au mai cerut în memoriu reînfiinţarea şcolilor profesionale, precum şi modificarea structurii consiliilor de administraţie din şcoli, astfel încât personalul didactic din şcoală să constituie o majoritate simplă. Decontarea navetei pentru personalul didactic auxiliar, reintroducerea concursului naţional unic de titularizare, reintroducerea examenului la clasa IX-a şi concursului de admitere în învăţământul superior, dreptul de pensionare a cadrului didactic cu cinci ani înainte de vârsta legală, dar şi renunţarea la finanţarea per elev în învăţământul preuniversitar sunt ale cerinţe ale sindicaliştilor.
Organizarea în regim de urgenţă a concursurilor de ocupare a funcţiilor de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar şi salarizarea personalului didactic conform Legii 221 din 2008, recunoaşterea condiţiei de ocupare a funcţiei didactice de profesor pentru învăţământ preşcolar şi învăţământ primar, conform echivalării competenţelor profesionale pentru cei care au terminat licee pedagogice sunt alte cerinţe ale sindicaliştilor.
„S-a cerut ca cei care pleacă din sistem prin pensionare să poată să-şi ia toate drepturile salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti executorii şi să se constituie din nou acea prevedere ca vechimea în muncă să fie considerată vechime în învăţămât„, a spus Iuliana Nacu.
Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ speră să primească un răspuns de la minister în maxim o lună.