Un botosanean a inselat cu peste un milion de euro statul roman

Afaceristul Cornel Harasim a prejudiciat statul cu peste 40 de miliarde lei vechi prin intermediul unei firme fantoma din Bucuresti, al carui actionar principal era un cetatean egiptean. Aceasta este convingerea reprezentantilor Garzii Financiare, care sustin ca ocietatea comercializa produse agricole fara a
plati taxele aferente la stat.
In urma verificarilor incrucisate efectuate de catre comisarii Garzii Financiare din Botosani si Bucuresti, s-a concluzionat ca societatea in cauza s-a sustras de la plata catre bugetul de stat a unor obligatii fiscale de peste 40 miliarde de lei vechi, aferente anului 2004.
Firma ar fi cumparat cereale de la persoane fizice numai ca, doar ca sa deduca TVA, ar fi facturat intreaga cantitate pe o societate comerciala fantoma.
Firma ar fi achizitionat cereale de la populatie si le-ar fi vindut la preturi de trei ori mai mari. In calitate de administrator al societatii, Cornel Harasim a solicitat Imprimeriei Nationale eliberarea a 357 de facturi.
In urma unor verificari pe site-ul Imprimeriei Nationale comisarii Garzii Finaciare au reusit sa identifice doar 103 facturi, dintre care 79 au fost emise catre o societate din Botosani, iar alte 24 de facturi catre o firma din judetul Vaslui.
Comisarii nu au reusit sa identifice beneficiarii
diferentei de 271 de facturi fiscale intrucat Cornel Harasim a refuzat sa se prezinte la control.
"In cazul neprezentarii si la cele trei invitatii si faptul ca nu s-a putut face dovada celor 271 facturi fiscale, conform art 14 din lg 241 privind evaziunea fiscala si a Codului de procedura fiscala, Garda Financiara, a estimat un prejudiciu in valoare de 4.571.681 RON", a declarat Cornel Mihai, comisar sef Garda Financiara
Comisarii sustin ca societatea este una fantoma deoarece nu are sediul declarat.
In plus, nu a depus la oraganul fiscal raportarile prevazute de cadrul legal si nu a achitat la buget obligatiile fiscale din activitatile desfasurate in acest interval.
Garda Financara a sesizat Parchetul, iar daca suspiciunile de evaziune vor fi dovedite botosaneanul risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani.