Botoşănenii fug de asigurările obligatorii

blocuri reabilitate balcoaneAsiguratorii nu au reusit sa-i convinga pe botosaneni sa-si asigure locuintele nici macar cu o legislatie in spate. Datele statistice arata ca numarul politelor valabile in judet a inregistrat o scadere dramatica  anul trecut. Mai exact, datele oficiale arata ca la finele anului trecut numarul politelor in vigoare era de 2.589 (aproximativ 1,5% din totalul locuintelor), fata de 10.399 in decembrie 2011. Maximul de polite a fost inregistrat in noiembrie 2011, respectiv 11.500, in conditiile in care in judet sunt aproximativ 170.000 de locuinte.

Potrivit normelor in vigoare, proprietarii de locuinte au obligatia sa-si asigure locuintele pentru cel putin trei riscuri, inundatii, cutremur si alunecari de teren. Suma asigurata este de 20.000 de euro pentru locuintele din beton, cu o prima de 20 de euro, si 10.000 de euro pentru locuintele din chirpici, cu o prima de 10 euro pe an. Proprietarii care nu respecta legislatia risca amenzi de la 100 la 500 de lei, termenul limita fiind luna august a anului trecut. Conform legii, sanctiunile ar fi trebuit aplicate de primarii inca din luna august, insa deocamdata nu a fost amendat nimeni, mai ales ca a fost si campanie electorala.

Prevederi contestate

Asigurarile obligatorii au fost deseori contestate prin prisma riscurilor pe care le asigura. Spre exemplu, proprietarii de apartamente au o probabilitate foarte scazuta sa fie afectati de inundatii naturale si alunecari de teren. Pe de alta parte, cei care sunt in zone cu risc de inundatii nu sunt asigurati de unele societati de asigurare, tocmai pentru ca exista o probabilitate mare de a se intampla fenomenul.

Cei care vor sa-si asigure locuinta la valoarea reala pot incheia o asigurare facultativa, complementara celei obligatorii. Persoanele care nu vor avea asigurate locuintele nu vor beneficia, in cazul producerii unui dezastru natural, de nicio despagubire de la bugetul de stat.

Unele persoane au reclamat insa ca nu au fost despagubite la grindina de anul trecut nici daca au avut asigurare facultativa pentru acest risc, astfel ca au si mai putina incredere in politele obligatorii.

Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

One thought on “Botoşănenii fug de asigurările obligatorii

  1. Cea mai mare excrocherie de dupa ’89 . Se asigura obligatoriu doar locuintele in zonele ferite de riscurile de inundatii si alunecari de teren. Si atunci ma intreb de fapt pentru ce ma asigur ? Doar pentru cutremur ? Sa dau 20 euro doar pentru asta ? Nu fac nici o pacaleala de asigurare obligatorie !!! Este furt pe fata din banii nostri menit sa umfle conturile societatilor de asigurari. Oamenii ar trebui sa fie constienti si sa-si asigure de bunavoie locuintele pentru riscurile frecvente (incendiu, trasnet, grindina, etc.) si cele obligatorii, la un pret corect diferentiat pe zone si valoarea imobilului, iar prin lege sa se stabileasca ca cei ce nu sunt asigurati sa nu primeasca nimic de la stat. Nu este corect sa ni se impuna produse obligatorii de asigurare aproape fara obiect si mai mult, imediat amenzi si amenintari … Statul trebuie sa aiba grija de cetateni, nu de societatile de asigurare si sa le determine pe acestea sa nu-si mai bata joc de clienti. E parearea mea … Poate ca Primariile ar trebui sa se gindeasca bine inainte de a aplica niste amenzi pentru o lege aberanta data la „initiativa” societatilor de asigurari .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *