Suspecta de crima libera din greseala

Alina Mihaela Horeanu, studenta implicata in uciderea botosaneanului Daniel Mancas, nu mai poate fi arestata preventiv. Situatia a fost determinata de decizia de miercuri a Curtii de Apel Iasi, care a respins in recurs cererea de arestare formulata de anchetatori. Situatia a fost creata de un viciu de procedura speculat de avocatul tinerei. Astfel, in timpul audierilor preliminare, Alina Horeanu a solicitat, potrivit drepturilor procesuale, sa fie asistata de un avocat. Dupa o noapte de interogatoriu, acesta a parasit sediul Politiei, iar studenta a ramas cu anchetatorii. Politistii au insistat cu intrebarile, iar tinara a acceptat sa scrie o declaratie. Greseala anchetatorilor a fost ca au omis sa-i cheme avocatul, care, potrivit normelor, trebuia sa asiste la proceduri si sa contrasemneze declaratia. Cind cererea de arestare a ajuns in instanta, avocatul a sustinut ca declaratia tinerei si celelalte probe care derivau din ea ar fi nule, reusind sa demonstreze ca, de fapt, Alina nu a fost audiata. Prin urmare, magistratii Tribunalului Iasi au respins propunerea de arestare preventiva. Anchetatorii au facut recurs, dar judecatorii Curtii de Apel nu au putut trece peste acest viciu. Decizia de miercuri este definitiva. Cum procedurile penale prevad ca anchetatorii nu pot formula doua propuneri de arestare pentru aceeasi fapta, tinara va ramine in libertate pina la finalul anchetei. Magistratii au dispus interdictia de a parasi tara, masura valabila pentru trei luni. Cum e greu de presupus ca ancheta si procesul se vor termina in acest interval, dupa epuizarea celor trei luni anchetatorii nu vor putea sa o impiedice sa-si exercite drepturile.
Potrivit normelor procesuale, Alina Mihaela Horeanu ar putea ajunge dupa gratii numai daca instanta o gaseste vinovata si o condamna la pedeapsa privativa de libertate. Singura portita este ca ea sa fi savirsit o alta fapta penala. Abia in baza acestei noi acuzatii, politistii si procurorii ar putea solicita un mandat de arestare. Situatia ar fi asemanatoare cu ce s-a intimplat in cazul Hanesti, anul trecut. Pentru ca nu aveau probe pentru a-l acuza pe principalul suspect de uciderea copilasului concubinei sale, anchetatorii au speculat o informatie aflata in timpul anchetei – barbatul intretinuse raporturi sexuale cu o minora si l-au arestat pentru pedofilie.
Vestea le-a socat pe rudele lui Mancas
Ramasa vaduva, cu doi copii minori, Anisoara Mancas s-a declarat stupefiata de decizia instantei. "Am sperat ca justitia isi va face datoria, dar nu pot sa cred ca asist la asa ceva. Chemat la telefon, invitat in casa, lovit de atitea ori cu cutitul si recunoscute toate astea si ramine in libertate ", a spus Anisoara Mancas. Avind in vedere ca suspectii s-au invirtit in diverse cercuri de interlopi, femeia a ajuns sa se teama pentru viata ei si a copiilor. Situatia este cu atit mai tensionata cu cit mama lui Daniel Mancas a suferit un soc si a fost internata. Director comercial la o firma din Botosani, Daniel Mancas, de 32 de ani, a fost ucis pe 9 februarie, intr-un apartament din Iasi, unde locuiau Mihaela Alina Horeanu si amicul ei, ambii studenti. Pentru a ascunde crima, acestia au dus cadavrul cu ajutorul unor cunoscuti intr-o padure din localitatea Ciprian Porumbescu (jud. Suceava). Trupul neinsufletit a fost descoperit la sfirsitul lunii aprilie, cind suspectii au fost retinuti. Ceilalti trei suspecti, Vlad Irimia Scurtu (n.r.A? prietenul sucevencei si principal suspect, si cei doi complici, Alexandru Stan si Daniel Braescu, au fost arestati preventiv la inceputul acestei luni.
Tineri cercetati in libertate pentru crima
Cele intimplate la Iasi par sa aiba corespondent si in judet. Dupa ce au ucis un barbat in bataie, doi tineri sint cercetati in libertate. Crima a avut loc in noaptea de 27 spre 28 ianuarie, cind, iesit de putin timp din penitenciar, Constantin Iftimie, din Trusesti, a mers, insotit de concubina, in satul Tudor Vladimirescu, din Albesti. In jurul orei 1 noaptea, cei doi au intrat in curtea unui locanic, fiind surprinsi de Ovidiu Simion, de 17 ani si Gabriel Solcanu, de 22 de ani, care i-au luat la bataie. Ranit grav, barbatul a fost urcat in masina si abandonat la marginea Trusestiului. Desi acuzati de omor, suspectii au ramas in libertate, cazul nefiind solutionat.