Un botoşănean face parte din echipa care a inventat şi pus în funcţiune primul spectromicroscop de emisie atomică cu laser din ţară, un aparat care poate stabili cu precizie compoziţia chimică a oricărui obiect.
Directorul de proiect al societăţii comerciale Aquaterm, Florin Todirică, împreună cu echipa de cercetare, a conceput spectromicroscopul de emisie atomica cu laser în Laboratorul de analitică instrumentală al Facultăţii de Inginerie Alimentară (FIA) din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, alături de profesorul universitar dr. ing. Gheorghe Gutt, cel care îi va îndruma teza de doctorat.
Aparatul este rezultatul unor cercetări teoretice şi experimentale, concretizate în două brevete de invenţii, două medalii de aur obţinute la saloane internaţionale de inventică, unul în Polonia şi celălalt în Croaţia, precum şi un Mare Premiu obţinut la Salonul Internaţional de Inventică din Croaţia.
„Aparatul poate fi utilizat în analiza compoziţiei chime a materialelor, de exemplu în industria producătoare de echipamente electronice„, susţine Florin Todirică.
Spectromicroscopul este o asociere dintre două mijloace de investigare de laborator moderne, un spectroscop şi un microscop.
„Avantajul mare al unui asemenea echipament este acela că se pot studia structuri microscopice şi se pot efectua analize spectrometrice exact în acelaşi punct şi în acelaşi timp pe materia analizată, ceea ce duce la posibilitatea caracterizării avansate şi corecte ale acesteia în condiţii ştiinţifice superioare. În afară de aceste consideraţii, un spectromicroscop costă mai puţin decât un microscop şi un spectrometru luate ca aparate separate„, a declarat, recent, într-un interviu, profesorul Gutt.
Finanţarea echipamentului a fost parţial din bugetul propriu al Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava şi parţial dintr-un grant tip CEC inovativ acordat de catre Ministerul Educaţiei Cercetarii şi Tineretului, în urma parteneriatului dintre societatea Aquaterm şi universitatea suceveană pentru „transfer tehnologic între instituţii de cercetare şi IMM-uri”. Întregul buget a fost folosit numai pentru achiziţia de componente necesare finalizării spectromicroscopului.