„ In judetul Botosani au avut loc peste 35 de perchezitii. Au fost depistate la anumite persoane diverse cantitati de tigari, bani, au fost ridicate si diverse autoturisme care au locasuri special amenajate prin care tigarile au fost introduse in tara”, a declarat procurorul DIICOT Lacramioara Balica.
De asemenea, în timpul percheziţiilor, poliţiştii de frontieră au ridicat o sumă de 13.500 de lei şi 700 de euro.
Vă reamintim că cele peste 35 de descinderi au avut loc, marţi dimineaţă, în mai multe locuinţe din Botoşani, în cadrul unei acţiuni organizate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)- Biroul Teritorial Botoşani, cu sprijinul poliţiştilor din Botoşani şi Iaşi, poliţiştilor de frontieră din Iaşi şi Botoşani, lucrătorilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani, dar şi a brigăzilor din Iaşi, Bacău şi Bucureşti, precum şi a jandarmilor din Botoşani, Suceava şi Bacău.
Poliţiştii fac percheziţii la locuinţele unor suspecţi de contrabandă cu ţigări atât din municipiul Botoşani, cât şi din Dorohoi, Darabani, Curteşti şi Mihăileni.
Descinderile au loc şi în Iaşi, Suceava şi Bacău. În total sunt 98 de perchezitii şi 92 de persoane urmează să fie aduse la audieri la Botoşani.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2011- 2012, cinci grupări infracţionale specializate în contrabanda cu ţigări, care au acţionat pe raza judeţelor Botoşani, Iaşi, Bacău, Suceava şi a municipiului Bucureşti, au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal, 360.000 de pachete de ţigări de provenienţă Republica Moldova şi Ucraina.
Ţigările erau introduse în ţară peste frontiera verde sau prin punctele de trecere a frontierei de la Siret, Rădăuţi prut sau Stânca, disimulate în caroseriile maşinilor sau în locaşuri special amenajate atât de către membrii grupării, cât şi de cetăţeni ucraineni sau moldoveni.
După ce erau introduse în ţară, ţigările erau depozitate temporar la domiciliile membrilor grupărilor sau în alte locaţii prestabilite, după care erau distribuite pe piaţa neagră „activitatea infracţională fiind planificată, conspirată şi având caracter de continuittae şi o structură bine organizată”.