Seful padurilor, Mihai Axinte, penalizat de la Bucuresti

Conform unei comunicari semnate de Dan Ioan Aldea, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, seful Directiei Silvice a fost sanctionat cu reducerea cu 10% a salariului si indemnizatiei de conducere pentru trei luni. Decizia a fost luata in urma unei verificari efectuate de comisie de control dupa o sesizare anonima. Raportul acesteia enumera citeva din deficientele constatate, respectiv nerespectarea legilor fondului funciar cu privire la retrocedarea terenurilor forestiere, a normelor privind componenta comisiei de licitatie, vinzarea masei lemnoase la drum auto, pin scaderea pretului bustenilor de stejar, si acordarea de gradatii salariale necorespunzatoare si subiective. Mihai Axinte sustine ca neregulile nu sint grave, astfel ca a contestat sanctiunea. Acesta considera ca este victima fostei conduceri. "Sesizarile facute pe numele meu vin din partea celor care au fost la conducere in perioada PSD. Viorica Andronache si Gheorghe Rusu au fost inlaturati din functii si pentru ca au luat o serie de decizii suspecte. Eu am facut expertize si sesizari dar in final s-a dat neinceperea urmaririi penale. Sa nu uitam ca sintem in Romania, iar justitia nu este intotdeauna dreapta", a declarat Axinte.
Acesta sustine ca, in trei situatii, a votat impotriva unor retrocedari, in cadrul comisiei judetene de fond funciar. "Dar e vorba de un vot din 17, iar comisia judeteana este supervizata de comisia juridica ", a precizat acesta. Despre pretul de vinzare prea mic al masei lemnoase Mihai Axinte spune ca acesta nu e stabilit de director, ci de responsabilul de compartiment si de comitetul director. Sustine si ca nu a incalcat normele privind componenta comisiilor de licitatie, pentru ca "legea nu interzice directorului sa fie presedinte al comisiei, ba chiar precizeaza acest lucru in situatia valorilor mari". Seful directiei explica salarizarea necorespunzatoare a subinginerului Aurelian Cobilanschi printr-o eroare materiala din evidente. "Daca am atribuit premii subiectiv, nu stiu. Daca cineva a tras aceasta concluzie, asta e. Eu incerc sa nu fiu partial. Si apoi, cind vin astfel de controale este imposibil sa nu gaseasca ceva", a adaugat directorul.Mihai Axinte declara ca directorul Romsilva l-a felicitat pentru ca in Botosani nu exista distrugeri si jafuri de masa lemnoasa si pentru ca judetul este pe primul loc la suprafata de padure data in paza.

Razboi cu fosta conducere

Fostul director economic si actualul contabil sef la Ocolul Silvic Mihai Eminescu, Viorica Andronache, recunoaste ca a facut sesizari impotriva lui Mihai Axinte, dar ca le-a semnat. "Voi mai face astfel de sesizari pina ce adevarul va iesi la lumina. Acest om trebuie scos din silvicultura si poate chiar pus dupa gratii. A prejudicat directia cu miliarde de lei. Este o atmosfrea de teroare din cauza lui", a declarat aceasta.A?Mihai Axinte a precizat, insa, ca subordonata sa nu s-a inteles cu nici unul dintre directorii institutiei, mai putin cu domnul Rusu, cu care toata lumea stie ca se inelege prea bine ". Acesta a reamintit ca cei doi fosti directori au acoperit drumuri forestiere cu 10-15 centrimetri de balast, in loc de jumatate de metru, cum erau prevederile. "Imi pare rau ca din cauza acestor oameni este afectata imaginea muncii mele si a echipei", a mai adaugat directorul, care este membru PNL