La aproape un an si jumatate, dupa ce a redobindit 64% din actiunile Stipo Dorohoi, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis scoaterea la licitatie a fabricii. In urma cu aproximativ trei saptamini, un evaluator din Bucuresti, acreditat de AVAS, a solicitat documentele contabile in vederea intocmirii dosarului pentru scoaterea la licitatie a sectiei unu, ultimul activ ramas in proprietatea fabricii. Potrivit lui Mihai Luca, acelasi specialist a evaluat, la inceputul anului, sectia numarul unu la 800.000 de dolari. El nu exclude ca vinzarea sectiei sa se faca la mai putin de jumatate din aceasta suma. "Aceeasi situatie s-a intilnit si la sectia nr. 2 care a fost vinduta cu trei miliarde de lei. Cantina a fost vinduta cu aproximativ cinci miliarde, iar caminul de nefamilisti a fost executat pentru 1,8 milirarde", a declarat purtatorul de cuvint al sindicatului, care a adaugat ca, in acest ultim caz, fabrica a contestat executarea. Scoaterea la vinzare a Stipo a fost confirmata si de Gheorghe Sorescu, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP). Seful Fiscului a precizat ca sint putine sanse sa se gaseasca un investitor care sa cumpere activele societatii.
Stipo are datorii de peste 100 de miliarde de lei vechi catre bugetul consolidat al statului si furnizorii de utilitati si 1,5 miliarde catre fostii salariati. Mihai Luca a mai tinut sa precizeze ca, desi falimentul societatii dorohoiene a fost cerut in mai multe rinduri de Electrocontact Botosani, firma controlata de Gabriel Chiriac, fostul proprietar al Stipo, pentru neonorarea unor facturi nerecunoscute de sticlari, procesul este suspendat la Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti. Si DGFP a cerut falimentul Stipo, iar, pina la obtinerea unei decizii a magistratilor care sa permita valorificarea bunurilor, a pus sechestru pe materiile prime si produsele finite ale firmei.
Plati compensatorii pentru fostii sticlari
Cei aproximativ 180 de sticlari disponibilizati la mijlocul anului trecut vor primi salarii compensatorii. Ei vor beneficia de aceleasi drepturi ca si sutele de colegi trecuti in somaj cu ani in urma, dupa ce au cistigat un proces cu Agentia de Somaj. Potrivit lui Mihai Luca, ultimii disponibilizati vor primi de pe 20 mai doua salarii medii nete pe aconomie, aproximativ 15 milioane de lei vechi, iar lunar cite un salariu egal cu media celor din ultimele trei luni de activitate, respectiv intre 3,5 si opt milioane. "Cei care au pina in 15 ani de activitate vor primi aceste salarii timp de 20 de luni, intre 15 si 25 de ani vechime vor primi 22 de luni iar peste 25 de ani vechime vor primi 24 de luni", a precizat Mihai Luca