Zeci de fermieri au inselat statul

Unul din 25 de fermieri a beneficiat ilegal de subventii pentru infiintarea culturilor de toamna. Aspectul a fost sesizat de angajatii Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) care au verificat in teren daca suprafetele pentru care s-au solicitat banii au fost cultivate. Cei 164 de fermieri depistati ca nu au folosit cei 150 de lei de hectar pentru a lucra pamintul trebuie sa inapoieze statului aproape 25.000 de lei. 40 dintre fermierii botosaneni au restituit bonurile valorice. Alti 124 au de inapoiat statului 20.000 de lei. "Unii dintre fermieri au cumparat seminte, insa nu au reusit sa le puna in pamint din cauza secetei. Altii au cerut sprijin financiar pentru cultivarea unei suprafete de teren care in realitate nu exista. Pe linga valoarea subventiei acestia vor trebui sa plateasca penalitati", explica Ovidiu Epuras, directorul APIA.
Statul a cheltuit 25 de miliarde de lei vechi pentru infiintarea culturilor din toamna anului trecut. Cu banii acestia au fost lucrate 16.500 de hectare. Acest lucru inseamna ca aproape 70% din intreaga suprafata agricola lucrata in toamna 2006 a fost subventionata de stat.A?
Agricultorii au primit un sprijin financiar pentru infiintarea culturilor de toamna prin acordarea unei subventii de 150 de lei pe hectar, in bonuri valorice, pentru achizitia de seminte, ingrasaminte si pesticide. Pentru a beneficia de acest ajutor, fermierii au depus la APIA cite o cerere -tip pina la 1 noiembrie. Au fost depuse 4.133 de cereri pentru subventionarea culturilor infiintate in toamna 2006