Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor si Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au format un comandament care sa efectueze controale speciale in piete si magazine inainte de Paste. Cel mai vizat insa este mielul. Teoretic, el poate fi sacrificat si comercializat doar in conditii speciale. Sefii de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului si Directia Sanitar Veterinara s-au intalnit pentru a pune la punct strategia dupa care vor supraveghea comertul cu produse alimentare specifice acestei sarbatori. "Incercam sa monitorizam toate pietele si spatiile publice unde se
comercializeaza mai mult, unde se comercializeaza produse specifice sarbatorilor de Pasti", a declarat Dumitru Monacu, director OJPC. "In aceasta perioada sant in primul rand vizate produsele traditionale, ma refer la mielul de paste, ma refer la oua, lactate si apoi celelalte produse de origine animala. Avem in aceasta luna in jur de 15-20 de sanctiuni, deci sunt nu abateri foarte mari si confiscari bineinteles ca avem cum e normal in aceasta perioada", a spus Vladimir Rizac, directorul DSVSA Botosani.
Noile reguli impuse dupa intrarea un Uniunea Europeana privind sacrificarea si
comercializarea mieilor sunt stricte. Producatorii recunosc ca nu prea le respecta pentru ca le-ar aduce cheltuieli in plus pe care nu si le permit.