Someri botosaneni platiti de stat cu mii de euro

Un somer din Botosani primeste 27 de milioane de lei vechi. Profitind de faptul ca a iesit in somaj cu un salariu de 37 de milioane, botosaneanul a solicitat concediu medical. Valoarea indemnizatiei de asigurari medicale se calculeaza ca fiind intre 75 si 100% din media salariilor primite pe ultimele sase luni. Banii sint suportati din bugetul asigurarilor de sanatate. O persoana asigurata are dreptul la concediu medical de pina la 90 de zile doar cu avizul medicului care il trateaza. Concediul medical intre 90 si 183 de zile se acorda cu avizul mediului de expertiza. In tot acest timp ajutorul de somaj ii este suspendat, urmind ca dupa cele sase luni de concediu medical persoana sa primeasca indemnizatie de somaj.
Asemenea acestui botosanean sint alti zeci de someri care au gasit anul trecut un ultim subterfugiu pentru a incasa zeci de milioane de lei lunar, chiar daca sint someri. Concediile medicale platite somerilor pentru luna ianuarie se ridica la 122 de milioane de lei. Oficialii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Botosani sustin ca au existat someri care au primit indemnizatii de asigurari medicale de 37 de milioane. "Este un artificiu de care unele persoane beneficiaza din plin. Spun asta intrucit concediile medicale sint cerute de someri imediat ce se inscriu in baza noastra de date. Daca primesc o luna sau doua somaj dupa care cer concediu medical, indemnizatia este mai mica intrucit in baza de calcul intra si indemnizatia de somaj care este de 3.190.000 de lei", explica Iulia Cocris, directorul AJOFM Botosani.
Somerii care primesc indemnizatii medicale provin in special din domeniul bancar, unde salariile sint foarte mari. Concedii medicale se pot acorda pentru o multitudine de afectiuni, de la o raceala banala pina la urgente medico-chirurgicale. Primul caz este platit cu 75% din media salariilor pe ultimele sase luni, al doilea cu 100% din aceeasi baza de calcul.
Lunar, aproape 10% dintre somerii indemnizabili sint in concediu medical. Pentru cei care intra in concediu medical dupa ce au incasat citeva luni la rind indemnizatia de somaj, valoarea maxima a indemnizatiei medicale nu depaseste 3.190.000 de lei. Rodica Hutuleac, directorul Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) Botosani a precizat ca in aceasta saptamina vor fi efectuate controale la veridicitatea concediilor medicale ale somerilor. "Legea le permite acest lucru. Concediul medical se calculeaza in functie de stagiul de cotizare pe ultimele sase luni. De cistigat au cei cu salarii mari", a mai precizat directorul CJAS