Pe actorul Daniel Badale (37 de ani) l-a adus directorul Ion Caramitru anul trecut, in vara, de la Botosani la Teatrul National din Bucuresti, dupa ce-l vazuse jucand in "Ivan Turbinca" la Festivalul de Comedie din Capitala, festCo. Criticii de specialitate il apreciasera si ei pe Badale pentru acest rol. Venit la Bucuresti, tanarul actor locuieste intr-o cabina din Teatrul National, amenajata cu strictul necesar.
Cabina, cu o suprafata de aproximativ 15 metri patrati, arata ca toate celelalte unde actorii doar se schimba si se machiaza. Nu are in plus decat un pat si un fotoliu, pe langa oglinzile sub care se intind masutele de machiaj uzate in atatia ani de folosire. In acest cadru, Badale simte ca nu-i lipseste nimic. "Cand se joaca Take, Ianke si Cadar, dau drumul la boxa si ascult spectacolul aici. E ca la radio, iar daca vreau, pot sa ma duc sa deschid usa si sa-l si vad", povesteste el, zambind.
Joaca in patru spectacole
Proaspat venit la Teatrul National din Capitala, Badale joaca din toamna in "Menajeria de sticla" a Catalinei Buzoianu si, recent, in "Viata mea sexuala", montata de Sorin Militaru. In "Eduard al III-lea", prima montare dupa controversatul text, atribuit in cele din urma lui Shakespeare, actorul a primit de la regizorul Alexandru Tocilescu un rol princiar, adica fiul protagonistului. Premiera din aprilie cu "Jocul ielelor", regizata de Claudiu Goga, ii umple programul pentru restul stagiunii.
Actorul isi intretine mama
Programul incarcat pare sa nu-i lase timp lui Badale nici sa-si traga sufletul. Chiar daca in zilele de luni nu are repetitii, tot in cabina sa poate fi gasit, cu textele de la cele trei spectacole la indemana. Coboara in oras doar ca sa manance si sa-i trimita bani mamei sale, la Botosani, care, pensionara fiind, depinde de ajutorul lui. "Eu intretin o familie, adica pe mine si pe ea, pentru ca nu sunt casatorit", precizeaza actorul. Astfel ca, desi are salariul de 1.300 de lei, nu-si permite inca sa-si inchirieze o garsoniera.
La fel s-a intamplat in 2000, cand a avut prima incercare, esuata, de a reveni in Capitala, unde absolvise UNATC-ul in 1994, ca sa se angajeze apoi la Teatrul din Botosani, unde a jucat pana anul trecut. Cota maxima a salariului sau ajunsese acolo la 500 de lei.
A refuzat sa joace in telenovele
Povestea venirii lui Badale in Bucuresti are momente neasteptate. Dupa ce luase Premiul national de interpretare la festCo, nici prin cap nu-i trecea actorului ca va primi o oferta de angajare de la Caramitru. "Cand le-am vazut langa mine pe doamnele Valeria Seciu si Catalina Buzoianu, am ramas perplex", isi aminteste Badale momentul in care a aflat ca va lucra la Teatrul National din Bucuresti.
Rolurile de aici il fac sa se simta responsabil aproape pentru fiecare miscare.
Astfel, el povesteste ca a refuzat posibilitatea de a primi un rol intr-un serial de televiziune pentru ca vrea sa se concentreze exclusiv asupra rolurilor din cele patru spectacole. Nu pare sa se lase prea afectat de lipsa banilor. a??Daca faci o profesie de genul asta, trebuie sa ai o anumita doza de nebunie, pentru ca nu e platitaa??, conchide Badale.
Premii peste premii
Primul, in Botosani
La festCo, Badale era premiat in aprilie 2006 drept cel mai bun actor pentru rolul jucat din "Ivan Turbinca", de la Teatrul "Mihai Eminescu" din Botosani. Distinctia pentru o actrita in rol principal i-a revenit atunci Cocai Bloos. La Botosani, orasul sau natal, tanarul premiat jucase si la Teatrul de Papusi "Vasilache", in spectacole ca "Pacala in satul lui" si "Amnarul". Rolul din "Ivan Turbinca" i-a adus inca un premiu, la Festivalul de Comedie de la Galati