Sărbătorirea pentru a doua oară în România a zilei de 31 august, dată preluată din calendarul Republicii Moldova, reprezintă un gest de recunoaştere, de unificare a calendarului de sărbători al tuturor românilor, limba română reprezintând fundamentul identităţii naţionale.
Cu această ocazie, în decursul zilei de marti, un grup de 7 persoane private de libertate – tineri, aflate în stare de arest preventiv din cadrul Penitenciarului Botoşani, au vizitat Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu”.
Activitatea, desfăşurată în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii, este menită să marcheze Ziua Limbii Române, sărbătorită şi la nivelul unităţii penitenciare.
Sub coordonarea lui Iulian Moldovanu, bibliotecar metodist în cadrul instituţiei, tinerii au vizitat fondul documentar “Mihai Eminescu” al bibliotecii, precum şi secţiunea de numismatică, secţiuni care găzduiesc o serie de opere literare româneşti, dar şi alte obiecte de o mare valoare pentru cultura botoşăneană.
Opere literare precum: unicul volum de poezii ale poetului Mihai Eminescu publicat în timpul vieţii acestuia, Lepturariul lui Aaron Pumnul, culegere de texte studiată de către poet, în perioada şcolarizării la Cernăuţi, un manual de citire cu o semnificativă valoare pedagogică scrisă cu caractere chirilice, Cartea de Legiuire a lui Ion Gh. Caragea, renumită prin limbajul arhaic utilizat, precum şi alte opere cu valoare fac parte din cele peste 8.000 de volume donate de către Ion C. Rogojanu Bibliotecii Judeţene Botoşani. Aceste opere fac parte din fondul de carte cu valoare inestimabilă care conţine aproape toată opera lui Mihai Eminescu, dar şi ceea ce s-a tipărit de-a lungul timpului despre marele autor.
Persoanele private de libertate participante la această activitate au fost selectionate avându-se în vedere dorinţa de participare în cadrul activităţii, precum şi de comportamentul pozitiv al acestora pe perioada detenţiei.
În acelaşi context, în data de 31 august, membrii Serviciului Educaţie vor organiza un concurs de recitare de poezii, precum şi un concurs tematic, care au rolul de transmitere a informaţiilor esenţiale menite să faciliteze îmbogăţirea nivelului informational, precum şi stimularea interesului minorilor şi tinerilor pentru lectură, în general şi pentru limba şi literatura română, în special.
Demersurile educative desfăşurate sunt menite să ofere minorilor şi tinerilor custodiaţi şansa de a socializa, de a învăţa şi exersa conduite prosociale, acţiuni ce contribuie la îmbunătăţirea imaginii de sine şi creşterea încrederii în propria persoană. Desfăşurarea unor astfel de acţiuni contribuie la menţinerea legăturii cu comunitatea, constituind un factor favorizant al procesului de reinserţie postcondamnatorie.
Sursa: comunicat Penitenciarul Botoşani