O carte cuprinzând scrisorile lui Octav Onicescu către iubita acestuia, Luigia, a fost lansată, luni, la Muzeul Judeţean Botoşani, cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la naşterea marelui matematician român.
Volumul „Octav Oninescu – Scrisori către Luigia”‘, apărut la Editura Agata, a fost realizat de muzeograful botoşănean Gheorghe Median şi se bazează pe scrisorile de dragoste scrise în urmă cu aproape 100 de ani.
Scrisorile au fost descoperite în colecţia de obiecte personale ale savantului român care au fost donate, în urmă cu patru ani, Muzeului Judeţean.
„Această carte a apărut pentru că cu ceva timp în urmă am preluat obiectele şi documentele de la fostul muzeu Octav Onicescu, desfiinţat în 2008. Cu această ocazie am descoperit între documente, corespondenţa primită de Luigia Zorio, cea care avea să îi devină soţie lui Octav Onicescu, păstrată 80 de ani în casă. M-a fascinat această corespondenţă, astfel încât, cu toată greutatea descifrării scrisului, mi-am propus s-o duc până la capăt„, a afirmat Gheorghe Median.
Autorul susţine că volumul scoate în evidenţe calităţile ascunse, de natură scriitoricească, ale savantului.
La lansarea de carte au fost prezenţi, alături de numeroşi oameni de cultură, primarul Ovidiu Portariuc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Doina Deferovici, directorul Muzeului Judeţean, Lucia Pârvan, scriitorii Dumitru Lavric, Maria Baciuc şi Lucia Olaru Nenati, care au şi luat, de altfel, cuvântul.
Octav Onicescu s-a născut pe 20 august 1892 la Botoşani. A fost întemeietor al şcolii româneşti de teoria probabilităţilor şi introdus conceptul de ‘lanţ cu legături complete’, cea mai importantă contribuţie românească în teoria probabilităţilor. De asemenea, Onicescu a fost autor al unei noi varietăţi de mecanică: ‘Mecanica invariantivă Onicescu’.
Marele savant a fost membru al Academiei Române, membru al Uniunii Interbalcanice a Matematicienilor.