Radu Obada, membru al comitetului parohial, a precizat ca in 2002, cind a venit in sat, preotul a fost primit cu ospitalitate de sateni care i-au terminat casa parohiala si l-au ajutat cu diverse produse agricole. Cu timpul, preotul a reusit sa cistige increderea satenilor si a inceput sa stringa bani de la enoriasi pentru a impodobi icoanele cu folie de aur. Oamenii au adunat 1.800 de lei pentru acest lucru, iar dupa terminarea operatiunii, membrii comitetului parohial au constatat ca icoanele ar fi fost impodobide cu hirtie aurita, ce a costat doar 300 de lei. La scurt timp, insa icoanele au disparut, ancheta Politiei stabilind ca acestea au fost sustrase de o persoana din interiorul bisericii. Totusi procurorii au clasat cauza pe motiv ca fapta nu exista. "Dupa ce a primit aceasta hotarire, preotul paroh s-a pus serios pe treaba pentru distrugerea in totalitate a bisericii din satul Vinatori", a declarat Radu Obada, membru al comitetului parohial.
Satenii sustin ca, in primavara anului 2004, preotul a dat foc la usile imparatesti ale bisericii, pe motiv ca sint deteriorate si nu se mai pot reface, si a aruncat iconostasul. Ei il mai acuza pe fostul reprezentant al clerului ca a facut toate aceste lucruri fara a avea aprobarea Patriarhiei. In lipsa acestui acord, in urma unui inventar efectuat in aprilie 2005, preotul a fost trimis in judecata sub acuzatia de distrugere, procesul fiind pe rolul Judecatoriei Botosani. Reprezentantii Patriarhiei sustin ca acele bunuri erau de o valoare istorica importanta, datind din secolul al XIX-lea. Prejudiciul stabilit de reprezentantii patriarhiei a fost de 80 de milioane pentru usile imparatesti si 70 de milioane pentru iconostas. In instanta, Mihai Rus a precizat nu se considera vinovat si sustine ca a adus la cunostinta celor de la protopopie starea bunurilor din biserica si starea bisericii in general, prin mai multe diagrame pastorale. Acesta recunoaste insa ca nu a cerut aprobare invocind faptul ca nu a stiut ca este necesara. Membrii comitetului parohial mai sustin ca la inventar s-a mai descoperit ca din biserica lipsesc o Evanghelie cu coperti din aur si argint, un potir din argint si o cruce din argint, de trei kilograme. Mihai Rus a explicat in fata membrilor comitetului parohial ca i-a imprumutat Evanghelia unui lucrator de pe un santier, care nu i-a mai adus-o, crucea, despre care a crezut ca este din aluminiu, i-a dat-o unei persoane din sat, iar potirul de argint ar fi disparut. Radu Obada sustine ca Mihai Rus a sustras doi metri cubi de parchet adus de o familie din sat pentru casa parohiala. Totusi in momentul in care i s-a pus in vedere ca nu isi mai poate lua restul lucrurilor din casa, fostul preot a inapoiat parchetul. O alta infractiune de care este acuzat Mihai Rus este cea de inselaciune, Sergiu Melinte si Radu Obada sustinind ca prin diverse metode fostul preot i-a determinat sa ii dea diverse sume in lei si valuta.
Statut de preot pierdut odata cu inceperea anchetei
Pentru toate acuzatiile, membrii comitetului parohial au sesizat organele de politie in vederea inceperei unei anchete. Dupa acest scandal, reprezentantii Patriarhiei au decis sa-l excluda pe Mihai Rus din rindurile clerului, acestia pierzindu-si statutul de preot in toamna anului 2006. Protopopul Lucian Leonte a refuzat sa comenteze aceasta situatie precizind ca asteapta rezultatele anchetei si o hotarire din partea magistratilor. Reporterii Monitorului de Botosani nu au reusit sa il contacteze pe Mihai Rus la domiciliul acestuia si nici la firma de taxi unde membrii comitetului parohial sustineau ca lucreaza momentan