Conform estimărilor făcute de Direcţia Agricolă, în judeţul Botoşani circa 75% dintre culturile de primăvară au fost afectate, gradul de afectare fiind de peste 30%, a declarat prefectul Adrian Constantinescu. Acesta susţine că, în continuare, se asigură apă cu cisternele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în localităţile din judeţ unde fântânile au secat.
„Ni s-a solicitat de Ministerul Administraţiei şi Internelor să asigurăm sursă de apă pentru animale, pentru că pe păşunele unde dânşii scot animalele la câmp nu mai există acele izvoare, care au secat din cauza secetei. În toate locurile unde am fost solicitaţi, cu cei de la ISU am dus apă, iar dacă vor mai fi solicitări o vom face şi pe viitor„, a spus prefectul judeţului.
Acesta susţine că Ministerul Agriculturii a promovat o Hotărâre de Guvern, potrivit căreia veniturile IMM-urilor, a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30% de secetă, vor fi compensate cu 80% din pierderea pe care au înregistrat-o în acest an.
„Se va face o evaluare a pierderilor şi vor fi compensaţi cu veniturile pe care le-ar fi realizat anul acesta, cu o producţie similară celei de anul trecut. Pentru ceilalţi fermieri care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia vor beneficia de aşa numita măsură de minimus şi vor primi un sprijin de până la 7500 lei de producător. O altă măsură utilă fermierilor va fi că, începând cu 16 octombrie, vor primi din suma datorată de la APIA, pe care trebuiau să o primească la sfârşitul anului, 55 euro fiecare pe hectar, adică aproximativ jumătate din sprijinul european pe care-l au de primit în 2012. Totodată, cei de la APIA pot elibera adeverinţe în baza cărora fermierii pot să obţină acele credite de la bănci”, a precizat Constantinescu.