Mai multe firme acuza statul ca sustine concurenta neloiala pe piata energiei

Pretul energiei electrice a fost majorat, de la 1 ianuarie, cu 25%. Reprezentantii companiilor botosanene sustin ca au fost chemati la negocieri, insa au fost pusi in fata faptului implinit. Ei acuza furnizorul de electricitate ca se foloseste de pozitia de unic distribuitor de energie si impune preturi nefundamentate.

"Cresterea de pret a fost anuntata la sfirsitul lunii decembrie inceputul lunii ianuarie 2007. Singurul argument a fost criza energetica la nivel national, scaderea nivelului apei in bazinele hidrografice si aceasta crestere cu 25% fata de pretul anului precedent are o influenta negativa asupra preturilor productive ale societatii. Costul energiei electrice are o pondere ridicata in totulul costului produsului finit, iar orice majorare a pretului utilitatilor reduce competitivitatea pe piata a producatorilor, in raport cu firme din alte zone ale tarii sau cu societati de peste granita", sustine Paulina Sadovei, director Lonfil.

Directorul Rolana Tex, Eugen Mireuta, sustine, la rindul sau, ca noile preturi la electricitate le afecteaza competitivitatea pe piata nationala si internationala.

"Industria textila romaneasca si asa este destul de problematica in concurenta cu piata chineza si daca mai venim acuma si am crescut pretul cu 25% si ponderea noastra in costuri este de aproape 10% va dati seama ca noi din ce in ce mai periclitati in concurenta cu piata chinezeasca, turceasca si asa mai departe, unde au altfel de pretura", a spus Mireuta.

Distribuitorul de energie electrica recunoaste existenta unei concurente neloiale pe piata energiei electrice, insa sustine ca situatia este generata de politica statului in acest domeniu.

"Exista intr-adevar acest fenomen de concurenta neloiala pe piata energetica. Sunt asa numitele firme de apartament care au incheiat contracte pe termen lung, sau foarte lung, cu producatori care obtin energia la un pret foarte scazut, mult mai scazut decit media pe piata", a spus Lucian Luca, purtator de cuvint E.ON.

Firmele asteapata acum o liberalizare a pietei si o dezvoltare a concurentei pe piata serviciilor de distributie de energie electrice. In acelasi timp, ele propun statului sa intervina pentru reglementarea unui tarif unic la nivel national.