Din cauza ca seceta a afectat peste 50% din culturile infiintate toamna trecuta, judetul Botosani ar putea fi declarat zona calamitata, iar fermierii care si-au asigurat culturile ar putea primi despagubiri. Mihai Pavel, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), a precizat ca specialistii vor face demersurile necesare pentru ca judetul sa fie declarat zona calamitata. "Culturile de griu, rapita si orz sint compromise avind in vedere ca de sase luni nu a mai plouat. La sfirsitul saptaminii vom preleva noi probe din semintele cultivate in toamna anului trecut. Dupa ce vom avea dovada stiintifica, vom intocmi un proiect de hotarire de guvern prin care propunem Executivului sa fie declarata zona calamitata", explica directorul DADR.A?
Seceta din toamna anului 2006 a dat peste cap planurile agricultorilor. Dupa ce au sperat ca cele peste 20.000 de hectare semanate cu griu si 2.535 de hectare cu rapita le vor aduce venituri considerabile odata cu intrarea in Uniunea Europeana, taranii botosaneni s-au trezit cu pagube de ordinul zecilor de milioane de lei. Si asta pentru ca din cauza lipsei apei din sol o parte din griul si rapita semanate nu au avut puterea de a germina.
Seceta i-a ingrijorat si pe specialistii din agricultura inca de acum trei luni. O prima analiza a starii de vegetatie a griului si rapitei, efectuata la sfirsitul anului trecut de angajatii DADR, a confirmat previziunile negre. "Am descoperit in unele zone ca griul a putrezit in pamint din lipsa apei. In alte zone culturile sint neuniform rasarite. Se poate vorbi ca aceste culturi au fost calamitate de seceta ", mai spune Pavel. Starea actuala a culturilor de griu nu va putea fi imbunatatita nici daca va ploua in urmatoarele zile. Cu toate ca situatia este destul de grava, oficialii DADR sustin ca pagubele vor fi recuperate doar de taranii care si-au asigurat culturile pina la 15 decembrie 2006