Citeva zeci de botosaneni au fost prinsi de salariatii Primariei ca au declarat venituri mai mici decit cele reale pentru a beneficia de ajutoare de incalzire mai mari. Din cauza ca diferenetele nu erau foarte mari, municipalitatea i-a iertat, cei in cauza scapind de amenzi de pina la 10 milioane de lei si sesizari penale pentru fals. Cazurile au fost depistate in urma verificarilor demarate de primarie in urma cu citeva saptamini si in care sint implicati 80 de salariati din aparatul institutiei. "Diferentele au fost de pina la 10% din venit, ceea ce ii situa doar cu o transa mai jos. Cum majoritatea framiliilor in cauza au situatii financiare precare, s-a considerat ca nu e cazul aplicarii sanctiunilor", a declarat Marinela Sirbu, consilier in cadrul Directiei Edilitare din Primaria Botosani. Pierderile cauzate de acestea au fost recuperate prin includerea diferentelor de bani in facturile pe decembrie.
O alta serie de ajutoare au fost micsorate pentru ca in decembrie anumiti pensionari au beneficiat de majorarea pensiilor, dar si pentru ca o parte dintre familiile beneficiare de ajutoare pentru incalzire si-au modificat numarul de membri. In total, Primaria a emis 145 de decizii de modificare a ajutoarelor pentru incalzire, o parte dintre ele fiind anuntate chiar de beneficiari. "Legea spune ca modificarea situatiei declarate in formularele de solicitare a ajutoarelor trebuie anuntata in maxim cinci zile. Este destul de greu sa te incadrezi in acest interval, motiv pentru care am fost intelegatori cu cei in cauza", a adaugat Marinela Sirbu. Consilierul nu a exclus, insa, ca pe viitor, in cazul aparitiei unor diferente mari intre veniturile declarate si cele reale, comisia desemnata de lege sa aplice sanctiuni usturatoare. Verificarile demarate de primarie vor continua fara termen limita. Fiecare persoana cu sarcini de control trebuie sa faca cel putin cinci anchete sociale pe fiecare asociatie de locatari.
Ajutor de citeva mii de lei vechi
Pina acum, cel mai mic ajutor pentru incalzire acordat de primarie a fost de 6.500 de lei vechi, iar cel mai mare este 2,2 milioane de lei. Primul a fost dat pentru un apartament cu doua camere de pe Strada Viilor, la care factura de incalzire a fost de 12.000 de lei vechi, iar beneficiarul are dreptul la o compensare de 50% din valoare. Cea mai mare compensatie a fost data tot pentru un apartament de doua camere de pe strada Stefan Luchian, la care factura pe noiembrie a fost de 4,3 milioane de lei.
440 de clienti pierduti de Termica
Numarul clientilor sistemului centralizat de termoficare a scazut in 2006 cu 440. Termica a fost solicitata pentru rebransare de 200 de familii, in timp ce alte 640 au cerut sa se debranseze. Motivele principale pentru optiunea de a iesi din sistemul de termoficare au fost plecarea din tara si retragerea catre zonele rurale ale judetului. Totodata, din cauza situatiei financiare precare, aproximativ 200 de botosaneni au cerut sa fie debransati partial de la Termica, renuntind astfel la incalzirea unor camere. La un consum mediu de 1,5 gigacalorii pe luna, cele 440 apartamente debransate cauzeaza societatii Termica o pierdere de 1,7 miliarde de lei pe un sezon rece.