Şase dintre candidaţii la Primăria Botoşani au răspuns, vineri, unor întrebări adresate de cetăţenii municipiului prin Asociaţia Pro Democraţia Botoşani. Marius Cristescu, candidatul PP-DD, Cătălin Flutur, candidatul Mişcării pentru Botoşani, Ovidiu Portariuc-candidatul USL, Valeriu Apetrei-candidatul PRM, Stelian Aivăncesei, candidat independent şi Mihai Luca- UNPR au fost cei care au participat la dezbaterea organizată de Asociaţia Pro Democraţia. Candidaţii au răspuns la şapte întrebări formulate de cetăţeni prin asociaţie, dar şi la întrebările venite din sală.
La una dintre întrebări, care a vizat parcările din municipiu, candidatul UNPR, Mihai Luca, a spus că parcările etajate reprezintă soluţia în municipiu, în timp ce candidatul independent Stelian Aivăncesei a declarat că, în calitate de primar, nu ar mai accepta concesionarea parcărilor din municipiu. Marius Cristescu de la PPDD s-a declarat pentru extinderea soluţiei privind realizarea de locuri de parcare prin lărgirea străzilor, care, spune el, ar decongestiona traficul rutier.
Actualul primar, Cătălin Flutur, a spus că soluţia ar fi identificarea de noi locaţii pentru a construi parcări supraetajate.
„Marea problemă este că în Botoşani s-au dat locuri pentru garaje, care ocupă locurile de parcare„, a precizat Flutur.
Ovidiu Portariuc, candidatul USL, a venit cu propunerea ca în anumite zone parcările să nu mai fie cu plată.
La o altă întrebare a organizatorilor privind rezolvarea intermediarilor din pieţele din municipiu, candidatul PPDD a spus că soluţia ar fi aceea ca piaţa să fie împărţită în două: o parte a comercianţilor, iar o alta a producătorilor, în timp ce candidatul independent a spus că în acest caz trebuie să se respecte legea, iar cei care au eliberat autorizaţii de producător celor care nu sunt să fie traşi la răpundere. Ovidiu Portariuc vrea pieţe volante şi, spune el, primăria să ducă o politică de protejare a pieţei locale şi a producătorilor.
Cătălin Flutur le-a spus celor prezenţi că pieţele volante au funcţionat în municipiu şi acum doi ani, în mai multe zone, însă producătorii autohtoni nu s-au arătat interesaţi motivând că vadul mai bun este tot în Piaţa Mare, aşa că s-a renunţat la această idee şi că problema va fi mai greu de rezolvat pentru că „nu se poate merge în fiecare localitate să se măsoare suprafaţa şi să-i numere ceapa”.
Candidatul PRM, Valeriu Apetrei, a precizat că acest caz poate fi rezolvat prin camerele video şi că doar aşa pot fi depistaţi cine sunt intermediarii şi cine producătorii.
Candidaţii au mai răspuns la întrebări privind reabilitarea termică a blocurilor, crearea de locuri de muncă în Botoşani.
Întrebări au venit şi din public. Un botoşănean a întrebat dacă candidaţii au soluţii pentru Centrul vechi, în timp ce un altul a întrebat cine va plăti energia electrică pentru panourile publicitare cu campania electorală. După cum era de aşteptat, o altă întrebare a vizat câinii comunitari.
Unii dintre candidaţi au spus că soluţia este sterilizarea animalelor, un altul eutanasierea, în timp ce candidatul PRM a spus: „Să fie exportaţi la Suceava sau în celelalte oraşe, pentru că am înţeles că şi ei au adus la noi”.
Eficientizarea dialogului social real cu cetăţenii oraşului în rezolvarea problemelor comunităţii a fost o altă întrebare adresată de cei din public.