Tot mai multe copile din judeţ devin mame înainte de a termina şcoala

bebelus maternitateAvalansa de minore care ajung la Maternitatea Botosani pentru a naste a facut din judet un campion la aceasta materie. Medicii spun ca in ultimii ani, la doua zile, s-a inregistrat cate o nastere in randul minorelor, iar saptamanal au examinat cel putin doua-trei copile insarcinate. Acestia au in baza de date si cateva paciente de 16 ani aflate la a doua nastere, cum este cazul unei fete din Dorohoi. „Pacienta minora isi alapteaza copilul si este in general orientata temporo-spatial, dar tot un copil ramane. Ele sunt consiliate si le urmarim evolutia. Este ca si cum am avea un copil cu o papusa”, a precizat Maria Olaru, medic sef in cadrul Sectiei obstetrica-ginecologie a Spitalului Judetean de Urgenta.

La inceputul acestei luni doua copile de 14 si 15 ani din Dorohoi au devenit mamele a doi baieti sanatosi care, insa, vor fi crescuti din mila statului.

Numarul mare de minore cu copii este confirmat si de statisticile Pediatriei, care arata ca  aproape jumatate din mamele internate anul trecut alaturi de copii nu aveau 18 ani. Medicii se plang ca majoritatea acestora nici macar nu stiu sa-si ingrijeasca micutii si reclama faptul ca nu se face suficienta educatie sexuala in scoli.

In 2011 au devenit mame peste 27.000 de minore din toata tara. Dintre acestea, 1.500 au intre 13 si 15 ani.

Potrivit statisticilor, in judetul Botosani exista peste 1.000 de copii cu copii, in 2011 devenind mame nu mai putin de 190 de fete, 50 dintre sub 16 ani. In acest an, peste 50 de copile au devenit mame.

Alexandra Hrincescu, inspector scolar pentru educatia permanenta, recunoaste ca este ingrijorator faptul ca exista copile care devin mame la 12-13 ani, insa sustine ca inca din 1990 au fost desfasurate programe de educatie sexuala si pentru sanatate.

Program de informare lansat de Organizatia „Salvati copiii”

Organizatia „Salvati copiii” a lansat ieri la Botosani proiectul „Fiecare copil conteaza”, ce vizeaza reducerea mortalitatii infantile in zonele rurale din cinci judete din Moldova. Organizatia a desfasurat, in judet un studiu pe 40 de mame, 20 din Balta Arsa – Corni si 20 din Hiliseu Horia, printre care si o minora insarcinata in luna a cincea. Aproape toate mamicile chestionate au nascut prima oara inainte de majorat. Potrivit celor precizate de profesorul Greta Cojocariu, voluntar coordonator, timp de un an femeile vor fi informate cu privire la importanta controalelor medicale, vor primi medicamente, suplimente nutritive si produse de igiena. Beneficiari ai proiectului mai sunt 200 de copii cu varste sub cinci ani, dar si 500 de liceeni. Zece liceeni voluntari vor participa la lectii de educatie sexuala, pentru ca la randul lor, insotiti de specialisti sa tina in licee ore de educatie sexuala.

Situatia radiografiata de 16 jurnalisti din toata tara

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat programul Jurnalism responsabil, cel mai nou proiect de continut editorial al CJI, la care „Monitorul de Botosani” este partener. Proiectul presupune realizarea unei platforme online, documentarea si producerea de proiecte multimedia si promovarea materialelor din presa locala pe subiecte cu potential impact national, cel mai important fiind „Mamele copii – o problema de sistem”. „Acesta este cel mai ambitios proiect jurnalistic pe care CJI l-a coordonat pana acum. Incercam sa vedem care sunt cauzele pentru care Romania este pe primul loc in Europa atunci cand vine vorba de mame minore. 16 jurnalisti vor face radiografia nationala a unei probleme complexe, de sistem”, a mentionat Cristina Lupu, manager de comunicare si proiecte la CJI.

Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *