Ziua internationala a pasarilor migratoare se sărbătoreşte din anul 1993, pentru a celebra impresionanta călătorie a păsărilor migratoare între locurile de cuibărit şi cele de iernare, se precizează într-un comunicat al Agenţiei de Protecţia mediului Botoşani. Păsările migratoare sunt considerate resurse naturale internaţionale deoarece, în migraţia lor sezonieră, traversează frontiere interstatale. Din acest motiv, s-au incheiat acorduri internaţionale prin care statele se angajează să respecte o serie de măsuri concrete şi eficiente care vizează protejarea speciilor de păsări migratoare.
Principalele motive ale migrării păsărilor sunt: oferta de hrană variată cu anotimpurile, căutarea celui mai potrivit loc pentru cuibărit, fuga din faţa inamicilor naturali şi evitarea suprapopulării.
Deviza din acest an – «Păsările migratoare şi oamenii – împreună peste timp!» simbolizează relaţia fascinantă, de milenii, a oamenilor cu păsările. De-a lungul timpului, în toate culturile lumii, păsările au fost pentru oameni prieteni, surse de hrană, mesageri, simbol al puterii, surse de inspiraţie în artă, în ştiinţă, etc.. Pentru a valorifica înţelept beneficiile acestei relaţii, oamenii trebuie să fie conştienţi de modul în care acţiunile lor pot afecta aceşti prieteni credincioşi. Sunt nenumărate căile prin care, de-a lungul timpului, păsările migratoare au servit umanitatea, iar acest lucru trebuie să continue. În acest fel şi generaţiile viitoare se vor bucura de beneficiile legăturii importante dintre oameni şi păsările migratoare – împreună peste timp!
Specialiştii APM Botoşani au identificat pe teritoriul judeţului Botoşani, în cursul acţiunilor de monitorizare, o multitudine de specii de păsări migratoare, dintre care menţionăm:barza albă, lebăda, raţa roşie, cormoranul, bătăuşul, fluierar de mlaştină, chirighiţă neagră.
Pentru celebrarea acestui eveniment, Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani a derulat deja două acţiuni de conştientizare la Liceul de Artă “Ştefan Luchian” şi Grădiniţa nr 21 Botoşani. Au fost prezentate materiale tematice cu Ariile de Protecţie Specială Avifaunistică din judeţul Botoşani şi au fost iniţiate discuţii interactive despre modalitatea în care ne putem acţiona împreună pentru protejarea păsărilor migratoare. “Vineri, 11 mai 2012, vom marca acest eveniment, deplasându-ne la Lacul Stânca Costeşti, arie de protecţie avifaunistică de interes european, sit NATURA 2000, pentru o acţiune de monitorizare a păsărilor sălbatice”, a declarat Rocsana Gafencu, consilier în cadrul compartimentului “Arii protejate”.