O femeie din Dorohoi a sunat la 112 pentru a cere o ambulanta care s-o duca acasa, pentru ca a baut prea mult si nu mai poate merge.
Zilnic dispecerii Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) sunt nevoiti sa preia cinci-sase apeluri de acest fel, la multe dintre ele fiind nevoiti chiar sa trimita un echipaj. „A fost o femeie aflata sub influenta bauturilor alcoolice. Ne-a spus ca este cardiaca si ca vrea sa fie dusa la spital. Sau daca nu la spital, sa o ducem acasa, pentru ca a baut prea mult si nu poate ajunge singura”, a povestit un dispecer al SJA.
Reprezentantii unitatii se plang ca tot mai multi pacienti din mediul rural solicita ambulanta sub diferite pretexte doar pentru a avea cu ce veni la un consult medical. Situatia este recunoscuta si de medicii de familie din mediul rural. „Oamenii nu au cu ce se deplasa pana la oras, suna la 112, ambulanta este obligata sa vina pentru ca nu stii daca e urgenta decat daca ajungi la fata locului”, a precizat un medic de familie botosanean.
La randul lor cei de la Ambulanta spun ca aproape 80% din solicitari ar trebui sa fie platite de bolnavi. Introducerea coplatii in cazul solicitarii nejustificate a ambulantei este sprijinita chiar si de medicii de familie. Astfel, daca un pacient nu are o urgenta medicala, dar solicita ambulanta, acesta poate fi nevoit sa suporte o parte din cheltuielile echipajului.
Sursa: Monitorul de Botoşani