100 de funcţionari publici din mai multe primării din judeţ au învăţat cum să facă proiecte europene. Municipiul Botoşani, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Botoşani şi Asociaţia Partener-Iniţiativa pentru Dezvoltarea Locală Iaşi au implementat proiectul “Dezvoltarea capacităţii administative publice locale din judeţul Botoşani pentru elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare locală prin parteneriat, schimb de bune practici şi instruirea funcţionarilor publici” al cărui scop a fost acela de a sprijini primăriile în domeniul managementului de proiect. Proiectul, finanţat în cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, Axa Prioritară Îmbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice, a cuprins mai multe etape, cursul de perfecţionare pentru ocupaţia de manager proiect fiind a opta activitate din proiect.
Acest proiect, finalizat miercuri, a fost accesat de Primăria Botoşani şi este unic pe ţară.
„Ca urmare a desfăşurării proiectului pe parcursul a 14 luni, s-a realizat instruirea a 90 de funcţionari publici şi personal contractual din cadrul primăriilor din judeţ, funcţionari capabili să realizeze proiecte. Instruirea este finalizată cu certificate autorizate CNFPA. De asemenea, în cadrul acestui proiect s-a finalizat instruirea funcţionarilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea şi planificarea strategică, în aşa fel încât cei care au participat la cursurile noastre de instruire vor fi capabili să-şi dezvolte singuri strategii de dezvoltare a localităţilo şi i-am instruit în ceea ce priveşte dezvoltarea strategiilor intercomunale, în acest fel făcând legătura cu ceea ce se va întâmpla în Zona metropolitană, deja constituită„, a spus Adriana Zăiceanu, administratorul Primăriei Botoşani.
Primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur a considerat că proiectul implementat în municipiul Botoşani este urmarea firească a dezvoltării proiectelor europene în municipiu. El a precizat că proiectul a fost accesta de municipiul Botoşani, însă la perfecţionare au participat funcţionari ai primăriilor de la sate, dar şi din câteva oraşe din judeţ.
„Vreau să apreciez că acest proiect, chiar dacă este de o valoare mai mică, este de o importanţă esenţială pentru ce se va întâmpla în România, în perioada următoare. Am avut la un moment dat o situaţie oarecum nelalocul ei. Au venit fondurile europene peste noi, în schimb am avut mari dificultăţi în momentul în care am început să implementăm proiecte. Şi asta datorită fatului că am avut o problemă clară în ceea ce priveşte capacitatea noastră administrativă. Noi nu am reuşit să pregătim, să formăm oameni, specialişti în ceea ce înseamnă administraţii locale. Acesta este un proiect acre vine ca o mănuşă pentru ceea ce vom face de acum încolo„, a spus primarul Cătălin Flutur.
40 de unităţi administrativ-teritoriale au beneficiat de instruirea unui număr total de 100 de persoane (funcţionari şi personal contractual) în domeniul iniţierii şi implementării proiectelor şi strategiilor de dezvoltare locală.
Valoarea totală a proiectului este de 694.141, 90 lei din care 590.037, 61 lei valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European şi 13.883,24 lei cofinanţarea eligibilă a beneficiarului