Cadrele medicale de la Unitatea de Primire Urgenta injurate si agresate de pacienti. Reprezentantii UPU spun ca desi aceste cazuri sunt izolate, ele exista. Petrica Radauceanu, seful UPU, a precizat ca de multe ori personalul medical de la Urgente s-a plins de agresiuni din partea unor pacienti. El spune ca de multe ori s-a cerut si sprijinul jandarmilor, pe linga personalul de paza al unitatii.
„Am avut cadre agresate, si imi pare rau sa spun acest lucru. De doua sau sau trei ori sau plins colegii ca au fost agresati de pacienti in stare de ebrietate, fie de apartinatori, desi colegii vroiau sa trateze si sa salveze pacientul. Multe persoane privesc altfel acest mod al nostru de a ajuta si manifesta violenta„, a spus Radauceanu.
Personalul medical de la UPU aşteaptă promovarea unei legi ce prevede sanctiuni drastice pentru cei care agreseaza personalul medical aflat in exercitiul functiunii, pedeapsa maxima pentru vatamare corporala grava fiind de 12 ani de inchisoare.
Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica proiectul legii de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Conform proiectului de act normativ, amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui medic, asistent medical, sofer de autosanitara, ambulantier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat in exercitiul functiunii, va putea fi pedepsita cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
De asemenea, reprezentantii ministerului propun orice acte de violenta, ca de exemplu lovirea, savasite impotriva cadrelor medicale sa fie sanctionate cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar vatamarea corporala sa poata fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani.