Miercuri, 4 aprilie 2012, la Școala Albești, în cadrul Săptămânii „Școala Altfel”, elevii s-au întâlnit cu regizorul de scenă, actorul, scriitorul și bibliofilul Constantin Adam care a prezentat o colecţie de carte veche, rară, ediții princeps ale unor cărţi, papirus și pergament.
Om de cultură, un spirit cu mare deschidere către orizontul cunoașterii istoriei românești și universale, a literaturii și artelor a insuflat elevilor ideea că „o carte este sfetnic de taină, prieten de neprețuit, sincer și sigur: nu te trădează, nu te deranjează, îți stă tot timpul la dispoziție: te ajută și te învață să fii cinstit, curat, sănătos, să fii drept și înțelegător fără să aștepte recompense…”
După o incursiune în lumea literelor și a cărții, a sădit în mintea și sufletul elevilor dragostea de carte, de neam, de cultură.
Impresionați de vastitatea și diversitatea informațiilor, elevii au primit autografe și și-au exprimat dorința de a se reîntâlni cu domnul Adam pe care l-au considerat „enciclopedie ambulantă”.
Pentru unii elevi, întâlnirea cu cartea veche și rară, cu papirusul și pergamentul a însemnat întâlnirea trecutului cu prezentul, cunoașterea zestrei culturale și dragostea de înțelepciune.
„Am realizat această întâlnire pentru că, parafrazându-l pe A. Gide, fericirea mea este s-o sporesc pe a celorlalți; am nevoie de fericirea tuturor pentru a fi fericită”, a spus profesorul Carmen Macovei.