Asociatia pentru protectia animalelor Ador raspunde acuzatiilor care ii sunt aduse de catre viceprimarul Florin Gheorghita si Directorul DSPSA, administratorul padocului, Eugen Turcanu, referitor la faptul ca actiunile acesteia au intimidat firmele de ecarisaj care nu mai doresc sa se prezinte la licitatie. Consideram ca actiunile noastre nu au menirea sa intimideze ci doar sa atraga atentia autoritatilor competente ca legislatia Romaniei trebuie respectata, se precizează într-un comunicat de presă. Daca respectarea legii in Botosani este considerata o forma de intimidare atunci ce sanse are un cetatean de rand sa lupte impotriva abuzurilor?
De asemenea noi consideram ca aceste acuzatii sunt o manipulare menita sa deturneze atentia oamenilor de la faptul ca serviciul de gestionare a cainilor fara stapan nu a facut pana acum mai nimic in reducerea numarului de caini de pe strazi, ei inmultindu-se alarmant, sufocand practic orasul.
Inca de anul trecut s-au purtat discutii privind metode de gestionare eficiente ale problemei cainilor fara stapan din Botosani: campanii de sterilizare, promovarea adoptiilor locale, precum si preluarea adapostului public de catre ADOR. Autoritatile au refuzat ajutorul unei fundatii straine care si-a oferit sprijinul in rezolvarea acestei probleme prin sterilizari gratuite si nici nu a dat curs initiativei de a implica medicii veterinari locali in actiuni de sterilizari gratuite.
Va aducem aminte ca Ador este o organizatie non-guvernamentala care functioneaza doar din cotizatia membrilor si donatii.Tratativele cu autoritatile s-au oprit cand ADOR a cerut un buget estimativ pentru anul 2012 pe care primaria ar fi dispusa sa il puna la dispozitie pentru a demara un program coerent si eficient. De asemenea, din punct de vedere legal, ADOR nu poate gestiona fonduri de la buget, asa incat practic, desi negocierea a inceput, ea nu are o finalitate, acuzatiile edililor la adresa noastra fiind nefondate si lipsite de continut.
In adapostul public se incalca aproape toate reglementarile legii 155/2001, ceea ce ne-a determinat sa sesizam, din nou, organele teritoriale in drept, respectiv DSV si am solicitat sa se ia masurile corecte pentru ca acest adapost sa functioneze conform legii. Administrarea acestui adapost in stadiul in care este acum este echivalent cu administrarea unui focar de infectie, atat pentru animale, cat si pentru oameni.
Ceea ce isi doreste Ador cel mai mult este ca in Botosani sa nu mai existe caini pe strazi. Acest deziderat il putem realiza doar prin colaborare si dialog deschis cu autoritatilor. Din moment ce din partea autoritatilor primim doar promisiuni si reprosuri putem intelege doar ca aceasta problema nu se vrea rezolvata. Asociatia Ador, in decurs de un an de cand functioneaza in noul format , a reusit prin forte proprii sa gaseasca adapost pentru 400 de caini fara stapan si sa sterilizeze peste 300 de femele. In luna mai a acestui an Ador aduce la Botosani o echipa de chirurgi care vor steriliza 1000 de caini cu si fara stapan.
Noi ne-am luat un angajament VOLUNTAR sa rezolvam aceasta problema si ne asteptam ca aceeasi daruire sa o aiba si cei care sunt platiti din banii contribuabililor in rezolvarea acestei situatii. Singuri nu vom putea niciodata sa facem mai mult.
Adoptiile sau incarcerarea intr-un adapost public nu sunt singurele cai de rezolvare a problemei. In majoritatea oraselor mari din tara care practica sterilizarea masiva se vad rezultatele prin scaderea numarului de caini comunitari de la un an la altul.
Este timpul sa alegem si noi in Botosani calea civilizata si corecta: fiecare catea sterilizata inseamna sute de pui in minus! Azi, de Ziua International a Aniamleor fara Stapan , membri si voluntari au iesit pe strazile orasului invitand cetatenii sa isi aduca cainii cu si fara stapan la campania de sterilizare GRATUITA din Mai propusa de ADOR in colaborare cu fundatia americana RAR.
Bravo ADOR!