Penitenciarul Botosani e supraaglomerat, iar pentru a mai face loc zeci de detinuti sunt eliberati inainte de a-si ispasi pedeapsa
Dupa ani buni in care in celulele penitenciarului a batut vantul, unitatea de detentie de la Botosani a ajuns sa fie din nou supraaglomerata. La sfarsitul lunii trecute, Penitenciarul Botosani „gazduia” 1.274 de detinuti, cu un sfert peste capacitatea maxima legala, care este de 1.007 detinuti. Cei mai multi, 27% (343), erau inchisi pentru talharii, pe locul doi se situau hotii (n.r. – ei reprezentand 16% din efectiv, adica 203), in timp ce locul al III-lea era ocupat de criminali, cu 10%, adica 127 de persoane. „Cauza e cresterea numarului persoanelor condamnate si implicit cresterea fenomenului infractional”, a declarat comisarul sef Viorel Paraschiv, directorul Penitenciarului Botosani.
Situatia s-ar putea agrava in viitorul apropiat, intrucat doua treimi dintre cei inchisi aici au de executat pedepse cuprinse intre unu si cinci ani de detentie, altfel spus vor petrece mai mult timp dupa gratii, iar condamnarile la instanta curg in continuare.
Eliberari conditionate aprobate cu usurinta
Oficial, totul este sub control, dar in spatele fenomenului lucrurile se complica. Cum unitatile de detentie nu isi mai pot mari capacitatea, eliberarile conditionate au ajuns sa fie aprobate pe banda rulanta. Potrivit legii, pot fi eliberati conditionat „condamnatii staruitori in munca, disciplinati si care dau dovezi temeinice de indreptare”, dar eliberarea inainte de termen nu este obligatorie. Cu toate aceasta, de cativa ani exceptia s-a transformat intr-o regula. Anul trecut, dintre cei peste 780 de detinuti care au plecat acasa din Penitenciarul Botosani, 630 au facut-o inainte de termen, adica inainte de a-si ispasi pedepsele, si numai 12 dupa executarea condamnarilor. La Botosani, de exemplu, comisia de eliberari conditionate se intruneste o data pe saptamana, iar intr-o singura zi membrii au de analizat intre 20 si 50 de cazuri.
In alte inchisori din lume, spun specialistii, un detinut este intervievat si cate trei ore de membrii comisiei si i se face o evaluare psihologica amanuntita, dar la noi, imediat ce au executat doua treimi in cazul pedepselor mai mici de zece ani de inchisoare, respectiv trei patrimi in cazul pedepselor mai mari de zece ani de inchisoare, detinutii se cer in libertate.
Jumatate dintre detinuti sunt recidivisti
Desi din comisia de specialitate e condusa de un judecator delegat si din ea mai fac parte directorul penitenciarului, seful de pe sectia de detinere, dar si psihologul, medicul, educatorul si un consilier de probatiune, care ar trebui sa-i cunoasca pe detinuti, cei inchisi „reusesc” sa pacaleasca sistemul. Asa cum a fost cazul lui Vasile P, barbatul care pe 8 martie a violat o tanara care strangea donatii pentru o fundatie umanitara. Inchis de trei ori in 2001, 2002 si 2004, mai intai pentru furt, iar mai apoi pentru viol si talharie, individul a beneficiat de fiecare data de eliberare conditionata, dar a recidivat. Iar cazul nu este singular. „In prezent, din totalul persoanelor private de libertate, un procent de 48% prezinta stare de recidiva”, a recunoscut Ana Maria Anghel, purtator de cuvant in cadrul Penitenciarului Botosani. Altfel spus, din 10 detinuti care pleaca acasa, cinci se intorc dupa gratii la scurt timp.
Sursa: Monitorul de Botoşani