Ziua NATO a fost marcata, la Botosani, intr-un mod deosebit. Cadrele militare botosanene, care au fost in diverse misiuni in Afganistan, au vorbit elevilor, dar si invitatilor-cadre didactice, autoritati locale, angajati ai Ministerului de Interne, cum este o astfel de misiune, problemele cu care s-au confruntat şi „avantajele” de care beneficiază militarii care participă la astfel de misiuni.
„Am interactionat cu parteneri din SUA, Italia, Marea Britanie, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Iordania, care nu este tara membra NATO, şi pina la 45 de state, inclusiv Japonia, Mongolia. A trebuit să-i mentorizam pe militarii afgani, pentru ca parte din ei nu stiau sa citeasca, nu stiau sa scrie. Salariul de care am beneficiat în aceste misiuni nu a excelat, comparativ cu celelalte naţiuni. Eram undeva pe locul penultim, dar suficient pentru a asigura un trai mai bun în ţară. Ţinuta este una specifică pentru zona de conflict în Afganistan. La noi, uniforma a rămas aceeaşi din 2003, iar la americani s-a schimbat de atunci de opt ori. E drept că relaţionăm acolo cu militarii americani şi mai facem schimb câteodată de unele produse care să ne ajute. Este clar că nu e un conformt. Este o experienţă unică pentru un militar. Atunci când îţi alegi cariera militară, eşti conştient că te expui unui risc şi unii împărtăşesc mai mult de atât acest risc şi doresc să meargă în misiuni cât mai dese şi nu neapărat pentru problema financiară, ci efectiv le place mediul de risc„, a declarat lt.col. Lucian Sandu, şeful Garnizoanei Botoşani.
La întâlnirea organizată la Casa Armatei au participat prefectul Cristian Roman şi preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac.
„Sărbătorim astăzi ziua Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord,… N.A.T.O. – prescurtarea pe care toată lumea o cunoaşte.
România face parte efectiv din acest tratat, acest bloc politic şi militar, din 2004. Politicienii români şi-au exprimat această opţiune imediat după schimbările de regim din 1989, având şi susţinerea largă a populaţiei în acest sens. A fost o decizie clară, că vrem să fim alături de ţările care împărtăşesc valori democratice certe şi să beneficiem totodată de securitate.
Părerea unanimă este că am luat cea mai bună decizie şi am pornit pe drumul nostru. A început o nouă pagină în istorie pentru Românie, pagină care încă se scrie şi e o pagină de care nu ne va fi niciodată ruşine. Mi-am dorit mai de mult ca aceste întruniri în care sărbătorim şi noi ziua NATO să depăşească puţin cadrul formal festiv.
Am convenit cu comandanţii de la Botoşani, să organizăm o întâlnire între militarii care au luptat în teatrele de operaţiuni, sub comanda NATO şi tinerii care ar putea îmbrăţişa în viitor cariera militară. Iată că astăzi realizăm ce ne-am propus, cu atât mai mult cu cât în aceasta săptămână şi programa şcolară este dedicată unor activităţi nedidactice, intitulată „ŞCOALA ALTFEL”, a declarat prefectul Cristian Roman.
La începutul acestui an zece militari din Botoşani erau în misiuni de luptă în străinătate, opt în Afganistan şi doi în Congo.