Una dintre cele mai valoroase clădiri din municipiul Botoşani, Casa Sofian, primeşte, în acest an, bani de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural. Clădirea monument istoric a fost inclusă de autorităţi în Planul naţional de restaurare, cu finanţare de la minister.
Astfel, în acest an, pentru consolidarea Casei Sofian ministerul alocă o sumă de 304.500 de lei, bani care ar trebui să stopeze degradarea accelerată a imobilului care are o valoare istorică deosebită.
În acest moment, Casa Sofian, aflată în imediata vecinătate a Liceului Pedagogic (strada IC Brătianu 59), se află în administrarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care, din momentul preluării, în 2003, şi până acum, nu a realizat nicio investiţie în imobil. Mitropolia şi-a dorit realizarea aici a unui centru ecumenic, însă proiectul nu a fost dus la capăt.
Casa Sofian din municipiul Botoşani datează din secolul al XIX-lea şi a fost construită de familia de boieri Nicolae şi Ruxandra Sofian.
Ea este inclusa pe Lista Monumentelor Istorice, elaborată de catre Institutul Naţional al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (cod BT-II-m-A-01867).
De altfel, în cadrul Planului naţional de restaurare au fost incluse, şi în acest an, alte trei obiective din Botoşani. Este vorba de bisericile ştefaniene Popăuţi şi Sfântul Nicolae Dorohoi, dar şi de Biserica Sfântul Gheorghe din Botoşani. Mănăstirea Popăuţi va beneficia şi ea de 300.000 de lei, în timp ce biserica din Dorohoi va primi 50.000 de lei. Ambele vor trebui să folosească aceşti bani pentru restaurarea picturii interioare. Biserica Sfântul Gheorghe va primi 60.750 de lei pentru reabilitare.