Zeci de infractiuni inregistrate in judet au fost facilitate chiar de magistrati, care au lasat in libertate infractori periculosi, iar acestia au recidivat
Autorii unor talharii, hoti cu multe fapte la activ sau violatori – toti au fost cercetati in stare de libertate in urma unor decizii ale magistratilor. Fie judecatorii au respins propunerile de arestare preventiva, fie procurorii au considerat ca infractorii nu sunt un pericol, fie nimeni nu s-a mai obosit sa-i prinda argumentand ca judecatorii nu vor elibera in mod sigur mandate de arestare. Lasati in libertate, cei mai multi infractori au recidivat, provocand deznadejde si dezamagire in randul victimelor.
In iunie 2009, Florin Lucian T., pe atunci in varsta de 17 ani, a fost retinut de politisti, dupa ce a spart mai multe chioscuri, dar magistratii Judecatoriei Botosani au respins propunerea de arestare preventiva. In urma extinderii cercetarilor, politistii au stabilit ca tanarul a mai comis doua furturi, iar in octombrie 2009 judecatorii au decis sa-l aresteze. O perioada, botosaneanul a stat cuminte dar, dupa ce a fost eliberat si condamnat cu suspendare, a revenit la vechile practici, iar pe 9 decembrie 2011 a ajuns din nou dupa gratii. Magistratilor li s-a facut, insa, din nou mila de el, iar pe 16 februarie l-au pus in libertate. Decizia a fost gresita, pentru ca pe 21 martie tanarul a fost prins furand carburanti din rezervoarele masinilor.
Un alt caz care i-a revoltat inclusiv pe politisti s-a petrecut in iunie 2010, cand trei adolescenti din Hlipiceni au imbatat o femeie dupa care au vrut sa o violeze. Ridicati de politisti, doi dintre adolescenti au fost retinuti pentru 24 de ore, dar magistratii i-au pus in libertate. Dupa o jumatate de an, unul dintre suspecti a recidivat. In ianuarie 2011, Constantin B. a fost sa o ajute pe o consateanca la munca din gospodarie si, suparat ca a fost platit prea putin, s-a intors noaptea la femeie si a violat-o.
Originar din Botosani, Andrei Emilian T., a fost arestat pe 1 aprilie 2010 dupa ce a talharit o tanara pe Strada Bucovina. Trimis in judecata, el a facut tot posibilul sa iasa de dupa gratii, iar dupa numai patru luni magistratii Tribunalului i-au inlocuit arestul cu interdictia de a parasi localitatea. La inceputul lui 2011 individul a recidivat. O tanara care tocmai iesea de la petrecerea de Revelion a fost atacata de talhar, care i-a luat poseta si a vrut sa o violeze. Marcata de experienta traita, tanara a avut nevoie de consiliere psihologica. Dat in urmarire internationala, individul a fost rearestat abia dupa cinci luni.
Politistii si procurorii se feresc sa comenteze
Desi sunt nemultumiti ca muncesc luni de zile pentru a-i prinde pe hoti, iar apoi se trezesc ca acestia sunt lasati in libertate, politistii nu pot comenta decat neoficial deciziile magistratilor. „Unii dintre judecatori traiesc cu impresia ca, daca totul e bine in jurul lor, e bine si in societate, dar linistea lor nu inseamna si linistea comunitatii„, a spus un politist sub protectia anonimatului.
La randul lor, nici procurorii nu comenteaza deciziile. In schimb, judecatorul Dorica Turcanu, purtator de cuvant in cadrul Tribunalului Botosani, recunoaste riscurile acestor practici, dar sustine ca instanta nu poate prezuma si nici nu poate avea un control asupra activitatilor infractionale pe care cei lasati in libertate le-ar putea desfasura. „In practica, majoritatea propunerilor de arestare se intemeiaza pe dispozitiile Codului de procedura penala, respectiv pedeapsa prevazuta pentru infractiunea pentru care inculpatul este cercetat sa fie detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de patru ani si sa existe probe ca lasarea in libertate a acestuia prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, dar instanta examineaza intrunirea conditiilor prin particularitatile specifice fiecarui caz, analizand natura infractiunii, modalitatea de actiune, circumstantele reale si personale, impactul asupra opiniei publice, date cu privire la victima, prejudiciul estimat„, spune Dorica Turcanu.
Sursa: Monitorul de Botosani