Teatrul „ Mihai Eminescu ” din Botoşani vă invită sâmbătă, 31 martie 2012, începând cu ora 18.00, în Sala Mare, la spectacolul „Telmah”, adaptare după o idee de Victor Ponizov. Spectacolul este o tragedie neshakespeareana în doua acte, în regia Serghii Pavliuk.
„O operă vie naşte, inevitabil, alte opere, refuzandu-si siesi muzeificarea, clasicizarea sterila. Nu se putea petrece altfel cu unul din marile texte ale umanitatii, „Hamlet”, care de-a lungul secolelor a generat nu doar infinite dezbateri si comentarii, ci si piese de teatru preocupate sa dezvolte, pluriperspectival, povestea printului danez si a celor din jurul sau…
Viziunea regizorala propune coordonate spatio-temporale apropiate omului contemporan …
… Daca e sa discutam despre actori, trebuie sa incepem, nici nu se putea altfel, cu Ioan Cretescu (Hamlet), aproape intregul spectacol fiind construit pe el. Dovedind o mobilitate scenica impresionanta, Cretescu isi aseaza personajul in zodia unui foarte complex melanj de nebunie, infantilism, spirit ludic. Intre inofensiva acadea si drog, intre pornirile incestuoase ale fiului si fiorul ultimului rest de umanitate adapostit in prietenia cu Horatio, intre isterie bacantica si revolta impotriva destinului, intre tiranie si slabiciune omeneasca, Ioan Cretescu trage complicate linii configurand harta unui rol pe care iti vine greu sa-l uiti. Traieste intens ceea ce face, isi asuma datele de fiinta ale personajului, genereaza relatiile interscenice, asigura ritmul spectacolului. Il secondeaza, foarte convingator, Sorin Ciofu, în Horaţio; degajă caldura sufletească şi întrupează un foarte pertinent mesager al binelui. Pe partituri mai mici, reţinem prestatia Irinei Mititelu (o Gertruda în care n-ai cum să nu întrezăreşti femeia colhoznica din Sovietele de trista amintire), Andreea Moţcu (o Ofelie a carei frumuseţe şi delicateţe reprezintă un inspirat contrapunct grotescului general), dar şi Volin Costin (Claudius), or Bogdan Muncaciu (Laertes).. … De partea cealaltă, unul din atuurile incontestabile ale montării în discuţie este mişcarea scenică (Victoria Bucun); de o diversitate debordantă, dominată de sounduri tipic balcanice, însă şi cu bucăţi consistente de muzică rock ori pop, ilustraţia muzicală reprezintă suportul unor elemente coregrafice cu adevarat reuşite, excelent sustinute de actori….”
conceptie: Vlada Belozorenko;
scenografie: Mihai Pastramagiu;
asistent regie: Volin Costin;
distributia: Ioan Creţescu, Sorin Ciofu, Bogdan Muncaciu, Gheorghe Frunză, Volin Costin, Irina Mititelu, Radu Dragos, Valentin Popa, Cezar Amitroaie, Andreea Moțcu, Petruţ Butuman , Gina Pătraşcu.
Pret bilet – 15 lei, grupuri organizate – 7 lei .
Duminică, 01 aprilie 2012, ora 18.00 în Sala Atelier va avea loc spectacolul „Flori, filme, fete sau băieţi”, de Mimi Brănescu.
„Spectacolul în sine pleacă de la jocul din copilărie care se numește “ Flori, filme, fete sau băieţi , melodii sau cântăreţi ”, un joc în care este vorba despre iuţeala de a decide , despre faptul că nu te costă mai nimic să alegi între două melodii , între doi cântăreţi sau două nume de fete sau băieţi – astfel primind o satisfacţie în viitorul imediat, fiind alături de fata sau băiatul care ţi-a plăcut. În același fel se petrec lucrurile și cu eroii din povestea noastră. Ei fac acelaşi lucru, aleg partenerii de viaţă la iuţeală, în pripă, timpul dovedindu-le că a alege pe cel de alături fără o temeinică analiză e un lucru eronat. Alegerea pripită îi costă pe eroi aproape zece ani din viaţă, cei mai frumoși ani , care nu se mai întorc, între 20 și 30 de ani fiind cea mai frumoasă parte a vieţii. Frustraţi, eroii ajung să divorţeze cuceriţi fiind de sentimentul neîmplinirii„, spune Adrian Tapciuc, regizorul spectacolului.
Distributia : Gina Pătraşcu, Lidia Uja, Vlad Volf, Alexandru Dobinciuc.
Scenografia și costumele : Mihai Pastramagiu.
Preţ bilet – adulți 15 lei , elevi, studenți – 7 lei .